L'exconseller Raül Romeva ha defensat el "poder transformador" de l'esport a la presó en una conferència telemàtica organitzada per la Delegació del Govern a França sobre el paper de l'esport en la reinserció dels presos. En un acte en què també han participat exministra de Joventut i Esport francesa, Marie-George Buffet, i l'exseleccionador de França, Raymond Domenech, Romeva ha reivindicat la pràctica de l'esport a la presó com un "espai de llibertat". "Cal tenir espais de llibertat, encara que siguin ficticis", ha subratllat. L'exconseller també ha defensat la presó com un espai "educatiu". "No s'ha de confondre el fet de pagar un deure amb la societat amb l'obligació d'estar tancat", ha reivindicat.

Segons Romeva, la "privació total de llibertat" només s'hauria d'aplicar a aquelles persones que suposen un "perill" si estan en llibertat. "No és impunitat", ha dit l'exconseller en una de les seves intervencions en què ha defensat les idees extretes de la seva tesi sobre esport i presó. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat de "mesures alternatives" a la presó perquè els condemnats "paguin el deute amb la societat".

Durant l'acte, que ha estat moderat pel periodista esportiu francès Nelson Monfort, l'exconseller ha reivindicat l'esport com un "llenguatge universal" que "uneix" els detinguts en un "objectiu comú". En aquest sentit, Romeva ha defensat la transformació de les presons en espais "educatius" que creïn "ciutadania activa".

L'esport, un moment de llibertat i creació

De la mateixa manera que Romeva, Buffet ha reivindicat la pràctica de l'esport a les presons com un "moment de llibertat i creació". "L'esport no pot solucionar tots els problemes, però és un element que pot afavorir la reinserció", ha dit Buffet, que ha remarcat també la importància de fomentar l'esport entre les dones.

Al seu torn, Domenech ha dit que l'esport a la presó representa un "moment d'evasió". "L'esport pot ajudar a evadir-se, però no a reinserir-se", ha dit l'exseleccionador, que ha subratllat que per afavorir la reinserció dels presos cal donar-los alternatives per viure, com per exemple oportunitats laborals.

Raül Romeva Parlament - ACN

Imatge de Raül Romeva durant la seva última visita al Parlament a la comissió del 155 / ACN

En una intervenció a l'inici de l'acte, el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha expressat la seva "admiració" per Romeva i ha remarcat la "importància" de la pràctica d'esport a les presons "des del punt de vista físic i mental". En aquesta línia, Solé ha reivindicat l'esport com una "eina eficaç" per a la reinserció.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat