Aquest dimecres  fa un any que es va conèixer la sentència del judici del procés. Queia la rebel·lió, però el Tribunal Suprem s'agafava a la sedició per mantenir el relat de la Fiscalia i justificar la presó preventiva que es va aplicar als consellers, la presidenta del Parlament i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart des del moment de la seva citació com a investigats. 

Un any després, tots ells han volgut recordar com van viure aquell 14 d’octubre des del punt de vista més personal. Els nou presos i preses polítiques han parlat en exclusiva a Catalunya Ràdio i han coincidit que la sentència va ser una “resposta de venjança” contra tot el moviment independentista i tots reafirmen que no han canviat els seus ideals i que seguiran lluitant per la República Catalana. 

Els Jordis

L’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, va ser condemnat a 9 anys per sedició. Malgrat la por i la indignació, Sánchez ha explicat que el va “esperonar molt” veure la mobilització ciutadana d’aquell dia. “En molt poques hores la gent era al carrer protestant, donant-nos suport i denunciant el que va ser un càstig polític. Això ens va esperonar", ha explicat. 

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va ser condemnat a la mateixa pena i un any després reafirma que “ho tornarà a fer” i específica que aquest cop serà “junts i sense deixar-nos ningú pel camí": "La condemna del Suprem desemmascara la por de l'Estat a la lluita no violenta i a la desobediència civil. I com a societat civil hem de persistir i madurar en aquesta mobilització". 

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez - ACN

Foto: Jordi Sánchez i Jordi Cuixart / ACN

Les preses

Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, va ser condemnada a 11 anys i 6 mesos per sedició. En recordar aquell dia, Forcadell ha assegurat que “se li va glaçar el cor” i va pensar en la seva mare: "11 anys i 6 mesos, em van dir. Vaig pensar en la meva mare. Se'm va fer un nus a l'estómac. En tindria 102 quan sortís. No era justícia, és venjança", relata amb dolor. 

Per la seva banda, l’altra presa política, Dolors Bassa, exconsellera de Treball, va ser condemnada a 12 anys per sedició i malversació i considera que aquell 14 d’octubre va ser el dia més dur de la seva vida. A més, fa autocrítica:  "Crec que les institucions catalanes no van estar a l'alçada per consensuar una resposta unitària i això va condicionar la resposta de la ciutadania. I la veritat és que això em va doldre".

Forcadell Bassa ERC

Foto: Carme Forcadell i Dolors Bassa / ERC

Mig Govern empresonat

Qui va rebre la pena més alta va ser el líder d’ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que va ser  condemnat a 13 anys de presó. Al seu entendre, es tracta d’una sentència que portava els seus noms però que sentenciava a “tot un país”, és a dir, a la causa independentista. Tot i això, un any després ha volgut enviar un missatge d’esperança i ha dit que el moviment tirarà endavant “si sabem seguir sumant i fer-nos més forts."

Quim Forn, exconseller d'Interior, va ser condemnat a 10 anys i 6 mesos per sedició i ha explicat que el primer que va fer va ser trucar a la seva dona i mantenir els ànims. "Truco a la meva dona, ella ha sabut la sentència pels mitjans. Ni ella ni jo ens desanimem. Sabíem com podien anar les coses i sabem que hem de seguir lluitant”, ha dit.

En aquesta mateixa línia, l’exconseller de presidència, Jordi Turull, condemnat a 12 anys per sedició i malversació, també va pensar en la seva família. El primer que va fer, segons ha relatat, va ser trucar a la seva dona i demanar que fessin un tuit “molt curt, molt explícit, perquè des del minut zero es veiés que no em doblegaria, que és el 'Visca Catalunya lliure'".

Raül Romeva, exconseller d'Acció Exterior, va ser condemnat a 12 anys per sedició i malversació, i ha denunciat la parcialitat de la justícia espanyola: "La llei és la mateixa per a tothom. La justícia no ho és. És una injustícia. I també la prova que l'estat espanyol és un estat fallit i no se'n sortirà."

Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat, va ser condemnat a 10 anys i 6 mesos per sedició. Ha aprofitat el primer aniversari d’aquella data per recordar que els ideals de tots els presos estan intactes i que seguiran lluitant per aquesta causa:"Avui som els independentistes, demà qualsevol que gosi discrepar. Em sembla que algú ja ho ha començat a percebre. No ens rendirem mai. L'esperança és més poderosa que la por".

Presos politics lledoners ACN

Foto: Alguns presos sortint de Lledoners / ACN