Els advocats dels presos polítics treballen avui en l'escrit de recusació del magistrat Manuel Marchena, que presideix la Sala Segona que ha de jutjar el cas de l'1-O.

Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart l'han presentat aquest matí. Aquest migdia ho han fet Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez.

Carme Forcadell s'afegirà a l'escrit de Junqueras i Romeva i encara no està clar que Joaquim Forn s'afegeixi a la recusació.

Els advocats decideixen per separat aquest moviment que denuncia la imparcialitat del jutge, encara que estan en permanent contacte els uns amb els altres, segons han explicat fonts dels despatxos d'advocats. No hi ha estratègia conjunta, tot i que si que hi ha compenetració.

La defensa de Junqueras i Romeva demana que s'aparti el jujtge per  "les recents notícies relatives a l'existència d'un acord polític per al repartiment de les vocalies del òrgan de govern dels jutges i concretament les manifestacions efectuades i fetes públiques del Senador Sr. Ignacio Cosidó segons la qual el pacte entre els partits PP i PSOE s'hauria efectuat amb la intenció de controlar políticament i afectar tant el Tribunal Suprem com a la Audiència Nacional amb la finalitat última de, a través de tals nomenaments, controlar el resultat i sentit dels procediments tractats en aquests Tribunals".

Jordi Cuixart, en la seva recusació, adverteix que el jutjarà un tribunal d’excepció controlat per PP i PSOE. La defensa de Cuixart demana que s’aparti Manuel Marchena del tribunal que presidirà el judici a la democràcia. Coincidint amb el 20-N, Òmnium Cultural denuncia la permanència de presos i tribunals polítics i l’obstrucció dels drets lingüístics.

Turull, Rull i Sànchez diuen que "segons es desprèn d'aquest missatge i de les nombroses
notícies publicades, pel que sembla l'Excm. Sr. Magistrat D. Manuel Marchena hauria prestant inicialment la seva conformitat a aquest pacte, una disponibilitat que només hauria retirat per escrit al fer-se públic l'anterior missatge del Sr. Senador".

I insisteixen amb la incompatibilitat de Marchena per poder president el judici de l'1-O, davant les connexions polítics del magistrat: "Malgrat que, segons sembla, dit acord polític no arribarà a executar-se en haver-se revelat la seva existència i objectius, la veritat és que l'anterior missatge, de ser cert el seu contingut, posaria en clara evidència la inequívoca coincidència d'interessos entre el Sr. Magistrat i el Partit Popular, fins al punt d'haver-se acordat la seva presidència perquè actués com a corretja de transmissió dels designis d'aquesta formació política a el Consell General del Poder Judicial i com a mitjà de control a l'ombra de la Sala Segona del Tribunal Suprem".