Si la població reclusa ja té els moviments limitats habitualment, l'estat d'alarma per coronavirus restringeix encara més la seva mobilitat. Segons informen a ElNacional.cat fonts properes als presos independentistes, malgrat que oficialment els permisos per anar a treballar no s'han suspès i podrien seguir sortint de les seves respectives presons per anar a la feina o a fer voluntariat, la majoria d'ells han optat per quedar-se entre reixes

El secretari de mesures penals, reinserció i atenció a la víctima de la Generalitat, Amand Calderó, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que, per ara, tant el tercer grau com el 100.2 es mantenen actius, si bé "els professionals dels centres penitenciaris recomanen el confinament" i reduir les sortides a allò estrictament necessari. Junqueras i la resta de presos polítics haurien decidit predicar amb l'exemple de la recomanació del Govern de la Generalitat. En el seu cas, no quedar-se a casa, sinó a la cel·la. 

Ho fan, asseguren, "per responsabilitat, seguint les indicacions d'autoconfinament del president de la Generalitat". Dos dels dirigents independentistes condemnats pel Tribunal Suprem, Jordi Sànchez i Josep Rull, es troben en aïllament preventiu perquè haurien estat en contacte amb possibles positius de Covid-19. 

Segons l'últim balanç oficial, dels 8.000 reclusos que hi ha actualment al sistema penitenciari català, s'ha detectat un positiu. Es tracta d'un intern de Brians 2, que ha obligat a confiar tot el mòdul. A més, hi ha 12 casos sospitosos d'haver-se contagiat i 105 presos en règim d'aïllament per precaució. 

Fins ara, el Departament de Justícia ha adoptat ja diverses mesures cautelars per blindar les presons del coronavirus. Així, per exemple, s'han suspès els vis a vis tant familiars com íntims que suposen un contacte físic i també s'han cancel·lat les activitats grupals que es fan amb persones de fora dels centres penitenciaris. De moment es mantenen les comunicacions orals, però el comitè de crisi de presons, que es reuneix cada dia, evaluarà si cal també anul·lar-les. Per compensar, s'ha augmentat el nombre de trucades que poden fer els interns, de 15 a 20.