Alguns dels presos polítics independentistes han començat a buscar feina fora de la presó a l'espera que les juntes de tractament els classifiquin en segon o tercer grau, segons ha avançat aquest dimecres TV3. Segons el reglament penitenciari, un cop classificats, els presos continuarien complint la pena que se'ls ha imposat, però podrien treballar fora de la presó unes hores al dia com a part del procés de reinserció social.

La sentència del Tribunal Suprem, que els inhabilita per treballar al sector públic, fa que l'àmbit de recerca dels presos es limiti al sector privat. Aquesta situació fa que Oriol Junqueras, que era professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, o Jordi Sànchez, que havia estat adjunt al síndic, no puguin tornar a accedir a aquests llocs de treball. Per la seva banda, Joaquim Forn i Josep Rull preveuen enfocar-se directament al sector privat. 

També hi ha opcions més enllà del món empresarial, com fer tasques de cura de familiars grans o programes de voluntariat, alternativa que contemplen alguns dels presos.

Per ara, segons fonts properes als presos, no hi ha cap oferta ni cap proposta en ferm damunt la taula, però sí una actitud proactiva per la seva banda per buscar oportunitats.