Institucions Penitenciàries ha rebutjat concedir el tercer grau a Iñaki Urdangarin, com havia proposat la junta de tractament de la presó de Brieva (Àvila), on compleix condemna pel cas Nóos.

Segons han informat fonts penitenciàries a Efe, es manté igualment el permís al cunyat de Felip VI per sortir tres vegades per setmana a fer tasques de voluntariat a la Llar Don Orione, a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón, activitat que realitzava abans de l'estat d'alarma i va reprendre al juliol. També podrà passar fora de presó un cap de setmana al mes. Tot i això, aquestes mesures encara han de ser ratificades pel jutge de Vigilància Penitenciària de Valladolid. 

L'article 100.2

Urdangarin va ingressar a la presó el 18 de juny de 2018 per complir una condemna de cinc anys i deu mesos de presó per delictes de corrupció en el cas Nóos. A finals del 2019, la presó de Brieva va aprovar amb tres vots l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que li permet treballar o fer voluntariat.

 

EuropaPress 3234160 inaki urdangarin llega trabajo voluntariado centro don orione

Iñaki Urdangarin, a les portes del voluntariat. / Europa Press

Aquest és l'article que permet al reclús sortir a l'exterior a treballar sense necessitat que se li progressi al tercer grau. Com a qualsevol pres, al cunyat del rei Felip VI se li revisa cada sis mesos la classificació. Des del seu ingrés a la presó, Urdangarin roman en segon grau (l'ordinari), encara que amb els esmentats permisos.

Tercer grau

El passat mes d'abril l'Audiència de Palma va revocar un acte de el Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Valladolid referent a Urdangarin i va denegar els permisos de sortides de presó que s'havien concedit a Urdangarin dos caps de setmana al mes.

La presó de Brieva va aprovar el 13 de juliol proposar el tercer grau, amb quatre vots a favor. Ara, Institucions Penitenciàries, tenint en compte aquest acte i els diferents arguments dels membres de la junta de tractament de Brieva que van votar pel règim obert, ha pres la decisió de permetre-li sortir un cap de setmana a el mes, però no concedir-li el tercer grau.