La secció primera de l'Audiència Provincial de les Illes Balears ha revocat una interlocutòria del jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Valladolid referent a Iñaki Urdangarin i ha deixat sense efecte el permís de les sortides de presó dos caps de setmana al mes a un domicili fixat per l'intern.

El tribunal ha dictat una interlocutòria en la qual estima un recurs interposat per la Fiscalia contra una decisió del jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Valladolid que permetia a Urdangarin sortir dos caps de setmana al mes de la presó de Brieva (Àvila), on compleix una pena de 5 anys i deu mesos de presó per malversació, prevaricació, frau a l'administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències en el cas Nóos.

La Fiscalia va recórrer l'acte per considerar que la mesura autoritzada "suposaria buidar en part de contingut" la condemna dictada per l'Audiència de Palma, col·locant a Urdangarin "en una situació de semillibertat, equiparable a un 'tercer grau encobert', en una etapa primerenca de compliment".

Un "greuge comparatiu"

Urdangarin no haurà complert la meitat de la condemna fins dins d'un any i dos mesos i ha gaudit de dos permisos de quatre i sis dies respectivament, segons el fiscal, que va al·legar que autoritzar "un programa específic de tractament" representa un "greuge comparatiu" respecte a la resta d'interns en segon grau.

El tribunal detalla que Urdargarin ha complert una quarta part de la condemna el novembre passat (19 mesos d'una condemna total de 70), ha començat les sortides al setembre i ha gaudit del primer permís al desembre de 2019.

El tribunal afegeix que si Urdangarin compleix la pena en un centre penitenciari femení per raons de seguretat, això no pot ser causa d'aplicació d'un règim flexible "perquè seria tant com donar 'carta blanca' al fet que qualsevol penat acudeixi a un d'aquests centres per a, d'aquesta manera, obtenir una flexibilització que en altres centres, de ben segur, mancats d'aquesta 'solitud', no obtindria".

Segons la sala, "es tracta senzillament d'avançar el gaudi del règim obert" per les característiques del centre penitenciari on compleix condemna i sense acreditar circumstàncies excepcionals que l'aconsellin.