Diverses personalitats del món polític català han mostrat aquest dilluns la seva indignació per la decisió del jutge d'enviar a presó el líder de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart. Des del Govern i Junts pel Sí, fins a diputats de la CUP o de l'entorn dels comuns, han criticat durament la mesura i han mostrat la seva incredulitat pels fets.

El mateix president del Govern, Carles Puigdemont, ha qualificat l'empresonament de "molt mala notícia" i ha assegurat que l'Estat pretén "empresonar idees però ens fan més forta la necessitat de llibertat". 

També ho ha fet el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que ha criticat que després de l'oferta de diàleg, el PP "via fiscalia" hagi contestat amb la presó incondicional per als líders de les entitats sobiranistes.

També altres diputats de Junts pel Sí han mostrat la seva "incredulitat" davant dels fets. En són exemples Lluís Llach, Fabian Mohedano o Montse Candini.

L'eurodiputat Ramón Tremosa ha alertat, en anglès, que a Espanya hi ha "presoners polítics".

Diversos diputats de la CUP com Gabriela Serra o la diputada al Parlament fins a la setmana passada, Eulàlia Reguant, han criticat la mesura. 

Els comuns se sumen a les crítiques

També des de l'entorn dels Comuns s'han mostrat molt crítics amb la decisió de la jutgessa.