Els veïns del barri de la Model estan molt preocupats, perquè calculen que milers de famílies hauran de deixar les seves llars. Els qui havien demanat el tancament del centre penitenciari, ara se'n penedeixen. Un dels residents de la zona ho explica: "Fa un any van buidar la presó Model. Nosaltres ens en vam alegrar molt perquè era una reivindicació de fa 30 anys. Ara els presos som nosaltres, haurem de marxar del barri". Així de contundent s'expressa en Juan Gómez, veí d'Entença 151, sobre la situació del barri de la Model 12 mesos després que marxés l'últim pres del centre penitenciari. La Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample i el Sindicat de Llogaters alerten d’un dels principals perills que afronta el barri amb el tancament de la presó: la gentrificació provocada per l’especulació immobiliària per part dels fons d’inversió internacionals. Els blocs de propietat vertical (amb un sol arrendador) són els que presenten un major risc d’atraure fons voltor. Els dos col·lectius calculen que només als carrers del voltant de la Model n’hi ha més de 300, que sumen un mínim de 3.600 habitatges; cadascun amb una família que pot veure perillar “el seu dret a quedar-se a casa seva”.

La Mari Carmen és veïna de Còrcega 178. Denuncia que des de fa quatre anys està patint “mobbing immobiliari” per part dels fons d’inversió internacionals. “Com que érem inquilins de renda antiga, ens van utilitzar per reparar els pisos, i ara que els tenim arreglats ens volen fer fora perquè ens venç el contracte”, explica. El lloguer del seu bloc ha passat de 650 euros mensuals a 1350, una quantitat que assegura que no pot pagar perquè cobra una pensió de 394 euros i ja li han dit que la volen fora: “M’han dit que me n’he d’anar: sí o sí”.

Les associacions veïnals alerten que casos com els d’Entença 151 i de Còrcega 178 són paradigmàtics del que pot passar cada vegada a més inquilins d'edificis de propietat vertical. L’objectiu, asseguren, és convertir les cases en pisos de luxe o destinats al turisme. “Els fons voltor de tot el món ha caigut a Barcelona com una plaga de llagostes”, explica Gómez, i afegeix: “Volen fer de Barcelona el model de Venècia de ciutat-museu: sense habitants, només per a turistes”. Gómez assegura que el seu bloc l’ha comprat el fons francès L’Abeille, mentre que la Mari Carmen parla d’Inversiones Caboet.

El tancament de la Model ha estat una reivindicació dels veïns durant anys, però les conseqüències que ha tingut han agafat els veïns per sorpresa. "Si ho haguéssim sabut quan demanàvem que els presos marxessin, no ho hauríem demanat. Preferiríem que s'haguessin quedat els presos i nosaltres poguéssim seguir vivint en els nostres domicilis", afegeix Gómez.

Ara que ja s'ha finalitzat un procés participatiu de l’Ajuntament de Barcelona, ara caldrà decidir quin projecte es duu a terme amb l’espai de La Model: tots inclouen un espai verd, escoles, un poliesportiu esportiu i la reconversió de la presó en un espai memorial, entre d'altres. Però la sarxa i el Sindicat de Llogaters alerten: “Però tots aquests nous equipaments, si no van acompanyats d'unes polítiques a l'entorn de La Model contra la gentrificació i l'especulació immobiliària. Qui els gaudirà? De ben segur que les veïnes no.”