La Secció Segona de la Sala Penal ha acordat presó sense fiança per a l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas (33 anys i 4 mesos), l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega (38 anys i 3 mesos) i per a l'exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo (31 anys i 9 mesos) per la seva implicació en la primera època de la trama Gürtel. Es tracta dels tres condemnats amb les penes més altes i amb estructures financeres a l'estranger, segons han informat fonts jurídiques.

Respecte a la decisió més esperada, sobre si Carmen Lamela enviaria immediatament a la presó la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, la jutgessa ha posposat la resolució a dimecres.

La resta dels 14 condemnats per Gürtel, que han comparegut avui davant del tribunal que va emetre la sentència per a la celebració, a petició de la fiscalia, de les vistes d'adopció de mesures cautelars, se'ls notificarà la decisió també dimecres, han informat fonts de l'Audiència Nacional.

La secció segona de la Sala Penal, tribunal que ha emès la sentència de Gürtel, ha adoptat aquesta decisió "en vista dels anys de presó que acumulen" Bárcenas, Ortega i López Viejo i "tenint en compte l'entramat financer i societari organitzat per a la sostracció de fons".

 

En el cas de l'extresorer del PP, la Sala destaca que dels fons que se li atribueixen "no s'ha aconseguit localitzar-ne part d'ells", la qual cosa podria facilitar-li que se sostragués de la justícia.

Durant les vistes breus, que s'han celebrat de manera individual entre les 10.40 hores i poc abans de les 15.00, la fiscalia ha sol·licitat en total l'ingrés a presó per risc de fuga d'onze dels 15 condemnats per Gürtel que han hagut de comparèixer i per a la resta ha sol·licitat compareixences periòdiques i retirada de passaport.

A més de per a Bárcenas, Ortega i López Viejo, les fiscals de Gürtel, Concha Sabadell i Concha Nicolás, han demanat que vagin també a la presó la dona de l'extresorer, Rosalía Iglesias (15 anys) i l'exalcalde de Pozuelo i exmarit d'Ana Mato, Jesús Sepúlveda (14 anys i 4 mesos).

També han reclamat presó per a l'exdona de Francisco Correa, Carmen Rodríguez Quijano (14 anys i 8 mesos), l'exregidor d'Estepona Ricardo Galeote (7 anys i 10 mesos) i el comptable de la trama, José Luis Izquierdo (17 anys i 7 mesos).

S'enfronten a més a l'ingrés a la presó el testaferro de Gürtel Antonio Villaverde (8 anys i 2 mesos), l'exregidor de Majadahonda Juan José Moreno (15 anys i 2 mesos) i l'exviceconseller madrileny Carlos Clemente Aguado (5 anys i 9 mesos).

La fiscalia, per contra, ha demanat la retirada del passaport i compareixences periòdiques per a l'exdiputat del PP Jesús Merino (3 anys i 7 mesos), la dona de López Viejo, Teresa Gabarra (4 anys), el testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez (3 anys), i l'assessor de López Viejo, Pedro Rodríguez Pendás (3 anys).