"No comparteixo les afirmacions aquí publicades, ni l'entorn escollit resulta apropiat per emetre opinions particulars. Correspon al CGPJ depurar les responsabilitats conseqüents, si n'hi ha". Sense donar voltes. Directe. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, s'ha referit així als missatges en el xat dels jutges.

Barrientos és taxatiu i posa sobre la taula el fet que calgui investigar els magistrats, però ho acota a una minoria: "Tampoc puc compartir que, per elevació, a partir d'unes opinions abocades en entorns privats, s'arribi a qüestionar la probitat i neutralitat dels jutges en el seu acompliment jurisdiccional, o a projectar ombres que debiliten la independència judicial com a valor constitucional, sabent, com saben els que ho fan, que la independència dels jutges està garantida en cada procés pels mecanismes orgànics i processals de la recusació".

Això sí, ha lamentat l'enfrontament entre el poder legislatiu i el judicial: "Només puc lamentar que sigui des d'un altre poder públic des del qual es busca deslegitimar davant la ciutadania al seu Poder Judicial".

El president del TSJC ha fet aquestes valoracions en el discurs que ha llegit en l'acte d'homenatge al magistrat Emilio Berlanga.

De moment, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no s'ha posicionat sobre els correus privats en què diversos magistrats titllen de colpistes, nazis, criminals o extremistes els independentistes en un fòrum públic.