El president suplent del Poder Judicial ha anunciat que dimitirà a l'estiu, segons ha avançat aquest dijous El Español. "Podeu fer el que vulgueu, jo ja no hi seré", ha afirmat Vicente Guilarte davant dels vocals de la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L'afirmació ha arribat en la sessió ordinària d'aquest dijous al matí, en la qual han abordat el calendari de reunions per als mesos d'estiu. Aquesta comissió es reuneix com a mínim un cop per setmana, a excepció de l'agost, quan es troba tan sols una vegada.

Davant l'escepticisme sobre la renovació del CGPJ (que va acabar el seu mandat el desembre del 2018), els vocals han decidit preparar un calendari de reunions per als pròxims mesos. En el moment que s'ha plantejat quina data anava bé per a la sessió d'agost, Guilarte ha anunciat que ja no serà president suplent, de manera que podien posar la data que anés millor a la resta.

President a contracor

Vocal a proposta del PP, Guilarte va assumir la presidència del Poder Judicial a contracor, ja que havia d'abandonar totes les activitats docents i d'assessoria que feia. El seu ascens al càrrec es va produir pel simple fet de ser el vocal més gran després de la jubilació de l'anterior president suplent, Rafael Mozo. Alhora, Mozo era el vocal més veterà quan Carlos Lesmes va dimitir com a president del CGPJ i del Tribunal Suprem per protestar pel bloqueig de la renovació del CGPJ.

En totes les seves intervencions públiques, l'encara president suplent dedica un apartat a "parlar del meu llibre": instar a un acord immediat per a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges i oferir una proposta per facilitar-ho, que consisteix a articular una fórmula per fer els nomenaments judicials discrecionals que fes que els polítics deixessin d'estar interessats a influir en la designació dels vocals. Això convertiria en indiferent el sistema d'elecció dels consellers. La proposta consisteix a modificar la llei orgànica del poder judicial per atribuir als jutges i magistrats la competència per escollir els seus presidents d'Audiències Provincials i Tribunals Superiors de Justícia. En aquesta línia, els magistrats del Tribunal Suprem serien seleccionats per una comissió d'especialistes sobre la base dels mèrits, jurisdiccionals i no jurisdiccionals, adients al càrrec i dissenyats pel CGPJ. 

La renovació del CGPJ

Ara, Guilarte ha arribat al convenciment que "no pinta res" com a president suplent del Poder Judicial si la renovació no es produeix ja. La seva esperança era que prosperés la intermediació del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, que intervé des de gener en les converses entre el ministre Félix Bolaños i el dirigent del PP Esteban González Pons. Però el temps de Reynders s'acaba i no hi ha motius per ser optimistes, cosa que "pesa molt" a l'encara president suplent.

Guilarte ja va deixar caure la seva renúncia al gener, quan va dir que se'n tornaria "còmodament" a la Universitat de Valladolid si fracassava el nou intent de renovar la institució. Si es materialitza la dimissió, li tocarà al vocal Wenceslao Olea, magistrat del Suprem, assumir la presidència.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!