El 25 de març del 2018, el president Carles Puigdemont va ser detingut a Alemanya i va passar 12 dies a la presó de Neumünster abans de ser deixat en llibertat provisional. Ara, el diari del land Schleswig-Holstein revela per primera vegada on va viure Puigdemont després de l'arrest. Ni Berlín ni Hamburg, el diari Kieler Nachrichten posa en el mapa el municipi de Pronstorf amb poc més de 1.500 habitants i on, segons el rotatiu, es sentia més segur. Puigdemont es va allotjar en una casa rural i els dos mesos i mig que hi va viure va entaular conversa i amistat amb alguns dels seus habitants. Com en Graf zu Rantzau, un veí que en declaracions al Kieler assegura que el president va ser "molt agradable i simpàtic" i "es podia discutir amb ell de qüestions controvertides sense incomodar-se", referint-se clarament a la independència de Catalunya.

En una situació transitòria, Puigdemont va intentar portar en paral·lel una vida el més similar possible a la d'un alemany de Pronstorf. També va compartir barbacoes amb la família Rantzau i fins i tot va arribar a participar en el festival de música de Schleswig-Holstein, on alguns el van reconèixer però en cap cas s'imaginaven que hi estava vivint. La seva dona Marcela Topor i les seves dues filles també van venir a visitar-lo i van quedar meravellades pels cavalls de la finca.

puigdemont kieler

El diari alemany Kieler defineix el president Puigdemont com "el convidat català" i també recorda que anava acompanyat de dos agents de seguretat que vivien amb ell i que l'estada estava totalment finançada pel "seu entorn". Posteriorment el president es va instal·lar a Berlín i l'article remarca que actualment viu en una situació d'exili a Bèlgica. També afegeix que "continua perseguit a la seva terra natal" després de la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya.

I conclou amb una pregunta a qui va ser durant poc més de dos mesos el seu veí alemany: "Puigdemont tornarà mai a Pronstorf?". I l'alemany Graf zu Rantzau respon: "Potser, seria molt benvingut".