El bloqueig del Govern provocat per la negativa del president Mariano Rajoy a publicar el decret de nomenament dels consellers ha provocat avui una imatge inèdita: el president, Quim Torra, assegut sol a la primera fila d'escons del Parlament, la que correspon als membres del Govern. El president ocupa el mateix escó que ocupava Carles Puigdemont al costat del passadís i en l'escó de la banda oposada de la filera, l'escó que en anteriors legislatures també ocupava el president de la Generalitat, s'hi ha situat un llaç groc. El corresponent a l'escó de Puigdemont.

Abans que Torra entrés a l'hemicicle a ocupar l'escó, el president del Parlament, Roger Torrent, s'ha reunit amb ell al despatx del Govern i han sortit junts per dirigir-se a l'hemicicle quan passaven uns minuts de les 10 del matí, l'hora prevista per començar la sessió.

Torra ha entrat al ple acompanyat d'Elsa Artadi i Albert Batet i ha ocupat l'escó de president. Darrera seu, han quedat situats tres llaços grocs més, en els espais que corresponen als diputats empresonats.

IMG 3167 (1)

Foto: M.L 

Els escons del Govern han d'estar sempre ocupats. Quan es dissolt la Cambra, el govern sortint es manté en funcions i en constituir-se el nou Parlament ocupen els escons de l'executiu fins que es nomena el nou gabinet. Després del 21-D, però, amb l'autogovern suspès pel 155, els escons del Govern van quedar buits.

Si aquesta circumstància ja va ser extraordinària quan es van reprendre els plens, ho ha estat també el fet que un cop el president ha pres possessió del càrrec i ha nomenat els consellers, aquests no hagin pogut prendre possessió, amb la qual cosa es manté com a únic membre de l'executiu.

De fet, sempre, el primer ple després de la investidura del president havia servit perquè el cap de l'executiu comparegués per donar compte de l'estructura i composició del seu govern, tal i com estableix la llei de Presidència de la Generalitat i del Govern.

Aquest cop, però, el president no té govern i el seu primer ple l'haurà de seguir en una gràfica imatge de solitud. Està previst que la comissió jurídica assessora respongui en breu amb l'informe que ha reclamat Torra sobre la decisió de Rajoy de no publicar el decret de nomenament del Govern.