El president del Parlament flamenc, Jan Peumans, ha reiterat aquest dimecres les seves crítiques a l'Estat espanyol en considerar "inadmissible" l'empresonament dels polítics catalans per la consulta de l'1-O i ha tornat a insistir que, al seu parer, "el govern espanyol és incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica ".

"Recloure a polítics és un acte de violència", ha assegurat Peumans, del partit nacionalista de la Nova Aliança Flamenca (NV-A) durant la inauguració de l'exposició de la fotògrafa catalana Dolors Gibert i del periodista Carles Gorb a la sala d'exhibicions de la formació, en què repassen amb instantànies moments clau per al procés sobiranista, des del 2010 fins ara, inclòs manifestacions a favor de 1-O. La inauguració de la mostrra ha comptat amb la presència del president Carles Puigdemont i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, així com els consellers Meritxell Serret, Lluís Puig i  Antoni Comin.

 

Peumans ha defensat que "les veritables urnes democràtiques són el símbol de la voluntat del poble" i per tant "la violència està totalment fora d'ordre quan parlem del naixement de la democràcia", en al·lusió a les càrregues policials durant l'1-O.

També ho està, ha afegit "la violència contra els polítics per expressar les seves opinions". "I tancar polítics és un acte de violència", ha incidit, motiu pel qual ha justificat la seva missiva a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que roman en presó preventiva.

"És inadmissible que estigui des de fa gairebé un any darrere dels barrots, separada de la seva família i amics, perquè ha intentat exercir un dret democràtic", ha agregat, i alhora ha deixat clar que "la manera en què els altres exconsellers de Catalunya estan detinguts o exiliats és també xocant ". Per això, ha repetit "amb vigor" el missatge que ja va traslladar a Forcadell en la seva missiva.