El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha insistit aquest divendres que Espanya ha de "demanar perdó" pels "abusos" que va cometre durant la conquesta d'Amèrica, i ha insistit que no ha de ser considerat un tema "polèmic", sinó un pas a favor de la "reconciliació". López Obrador ha tornat a pressionar Espanya coincidint amb la vigília del 12 d'octubre, dia de la Hispanitat.

"Quan vaig enviar unes cartes amb aquest propòsit va haver-hi molta polèmica. No estem tocant ara aquest tema, però no vol dir que l'oblidem, perquè considerem que són moments per a la reconciliació i que s'ha de demanar perdó pels abusos que es van cometre durant la invasió, en aquest cas la conquesta", ha dit López Obrador en una roda de premsa diària.


López Obrador s'ha referit a les cartes que el mes de març passat va enviar al rei Felip VI i al Papa Francesc perquè demanessin perdó per "les violacions del que ara es coneix com a Drets Humans". "L'anomenada conquesta es va fer amb l'espasa i amb la creu", ha dit en un vídeo gravat en la zona arqueològica de Comalcaco. El Vaticà ha demanat perdó en diverses ocasions per la conquesta d'Amèrica, però Espanya no ho ha fet mai.

López Obrador ha insistit que en general cal "demanar perdó per totes les invasions, per la repressió a les comunitats i pobles originaris". En aquest sentit, s'ha mostrat disposat a "fer el mateix" per "l'extermini que va significar el tracte als yakis durant el Porfiriato (l'etapa de govern de Porfirio Díaz)" i per "l'assassinat de milers de ciutadans xinesos".

"No ens afecta en res que actuem així a les nacions", ha defensat. "Són assumptes que poden generar polèmica però no han d'amagar-se. Per què oblidar la nostra història?", s'ha preguntat, i ha plantejat "parlar de la interpretació que cada país té d'aquests esdeveniments": "Què significa per a un espanyol la conquesta, què significa per a un mexicà i per què no posar-nos d'acord i, al final, trobar la reconciliació?".

En qualsevol cas, ha subratllat que "ara" no vol "obrir el debat" sobre aquests assumptes, i ha ajornat la qüestió al 2021, quan Mèxic celebrarà el bicentenari de la seva independència. "Tindrem temps per a tractar-ho", ha afirmat.