El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha estat citat a declarar el pròxim 18 de gener com investigat pels encàrrecs de l'elèctrica a l'empresa Cenyt, vinculada a l'excomissari José Villarejo. La ronda de declaracions les iniciaran el director general de negocis d'Iberdrola, Francisco Martínez Córcoles, i l'excap del Gabinet de Presidència, Rafael Orbegozo, el dilluns 17 de gener. 

El dia 18 de gener, a més de Sánchez Galán, també hi assistirà a declarar l'expresident d'Iberdrola Espanya, Fernando Becker, mentre que dos dies més tard se sumarà aquesta ronda d'interrogatoris, Iberdrola Renovables, la filial del grup que ja va ser imputada al cas.

Imputació al cas Villarejo

El titular del jutjat central d'Instrucció número 6, Manuel Castellón, el mes de juny va imputar a tots a aquesta causa, que data des de 2019 després que es publiqués que la multinacional havia contractat a Villarejo, per a entre altres coses, infiltrar-se a plataformes contràries als seus interessos o investigar a un accionista crític amb la seva gestió. 

La interlocutòria del mes de juny, el magistrat ja apreciava indicis de "voluntat" per part d'Iberdrola d'ocultar els treballs encarregats a Cenyt, com van mostrar les factures emeses per una societat diferent. El jutge advertia, que entre el 2004 i el 2012, figuren com a rebudes i abonades quinze factures emeses per l'empresa de l'excomissari Villarejo, per un import d'1.047.324 euros.

Entre els serveis sol·licitats es troba l'anomenat "projecte Posy", centrat a investigar al president d'ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez, "a fi de conèixer qualsevol circumstància que, arribat el cas, pogués ser utilitzada en un escenari de conflicte amb Iberdrola". Entre la documentació que es va intervenir hi havien dades del cens de Pérez i la seva família, en aquell moment, l'any 2009, Sánchez Galán "ja ocupava la presidència de l'elèctrica. 

"Black Board"

Un altre dels projectes que va encarregar l'aleshores cap de seguretat de la companyia, Antonio Asenjo, va ser denominat com a "Black Board"  o "B-B", que es va produir durant l'any 2004 i 2005, i que segons el mateix informe de Cenyt "tenia per objectiu conèixer la informació de naturalesa sensible" del que era president d'Endesa, Manuel Pizarro. 

En aquells anys, Sánchez Galán ocupava el lloc de vicepresident i conseller delegat de la companyia, Becker, històric del grup, era director de recursos humans i serveis, i Martínez Córcoles, director de generació.

Al costat dels alts directius d'aquesta època, el jutge també va imputar a Iberdrola Renovables com a persona jurídica, en detectar un possible delicte de suborn en la presumpta contractació de Villarejo per a dur a terme una recerca a la societat suïssa Eòlica Dobrogea.

 

Foto principal: el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán / Europa Press