La defensa del comissari jubilat José Manuel Villarejo ha denunciat aquest dilluns durant el primer judici per 'Tándem' que és "una causa absolutament boja" ideada únicament per "destruir" l'agent per enemistar-se amb el CNI a la seva sortida del "sistema". Abillat amb la toga de lletrat i assegut amb seu altre advocat, Antonio José García Cabrera, Villarejo havia anunciat en declaracions a la premsa a la seva arribada a la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares que cabia la possibilitat que exercís la seva pròpia defensa, però de moment ha optat per deixar les qüestions prèvies al seu company.

"Aquesta causa és des del seu propi origen una causa viciada, una causa preparada, una causa impulsada pel ressentiment, per l'extermini de l'enemic, del considerat enemic, per l'expulsió del sistema d'una persona que ha servit el sistema, al seu país, a la seva pàtria," ha dit García Cabrera. En aquest sentit, ha recordat que els fets ara jutjats, que versen sobre tres presumptes encàrrecs realitzats per particulars a Villarejo quan era comissari tanmateix en l'esfera dels seus negocis privats, van partir d'"una denúncia anònima elaborada pel CNI".

De fet, ha avançat que en aquest judici intentaran acreditar, perquè és una a més a la peça principal de 'Tándem', 'King', que en ella "va intervenir el CNI" perquè no només coneixia el que estava passant, sinó que els va supervisar i va tutelar. "Quin incendi que ha generat, quina destrossa en la societat espanyola, a empreses honorables, al nostre propi patrimoni nacional, per una causa absolutament boja per destruir el senyor Villarejo," ha assenyalat.

"Investigació prospectiva"

Fins ara, els enregistraments que Villarejo feia de les seves converses amb tercers han tornat a constituir l'eix central en la sessió d'aquest dilluns, com ja van fer en l'inici del judici el mes d'octubre passat. Així, diverses defenses han insistit que han de ser expulsades del material probatori perquè van ser confiscades en un registre efectuat el 2017 que no va complir amb les salvaguardes legals.

La defensa del fill de Villarejo, per exemple, ha instat a treure de la causa aquests àudios esgrimint que obeeixen a una "investigació prospectiva" que hauria partit d'una "denúncia anònima" de la qual cosa després hauria resultat ser una "falsa denunciant" sobre els fets que configuren la peça principal, 'King', la qual cosa afirma que va servir d'excusa per "furgar" en la vida personal i professional del seu pare fins i tot donar amb aquests enregistraments.

El comissari Enrique García Castaño ha reclamat igualment la nul·litat d'aquests arxius sonors per haver-se obtingut de forma "subreptícia". I ha afegit un altre argument, que Villarejo es presentava als seus interlocutors bé com a comissari bé com a advocat, explicant que en el primer cas aquestes xerrades no poden considerar-se prova perquè contenen una "provocació delictiva", ja que empenyerien a cometre o reconèixer delictes, i en el segon s'emmarquen en la relació lletrat-client que està protegida pel secret professional.

Un altre denominador comú del discurs pronunciat per les defenses en aquesta tercera sessió, que ja va ser esmentat en les anteriors, és que l'Audiència Nacional manca de competència per jutjar aquestes tres peces de 'Tándem' perquè no s'acusa pel delicte d'organització criminal, l'únic que el justificaria, que, tal com ha exposat l'advocat de García Castaño, és empenyorar la causa al "futurible" que es condemni per aquest il·lícit a la peça principal. Altrament, ha advertit, es ve una successió de recursos, apuntant en aquest sentit el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

A més, les defenses dels empresaris i germans Fernando i Juan Muñoz Tamara, encausats per 'Pintor', han reclamat al tribunal que llanci a l'acusació popular que exerceix Podemos d'aquesta peça separada al·legant que manca tant de legitimació processal, perquè no estaria correctament personat, com a d'"interès legítim", una qüestió a la qual s'han sumat altres lletrats i que ja va ser plantejada per la dona de Villarejo, Gema Alcalá, encara que en el seu cas va adduir que la formació 'morada' estava fent un "ús electoral" de la informació que obtenia en formar part del procediment.

"Pressions al tribunal"

En les seves declaracions a la premsa, amb la seva ja característica gorrilla i ulleres de sol, Villarejo ha tornat a expressar la seva confiança en la "independència judicial" malgrat les "pressions" que creu que s'exerceixen sobre el tribunal que li jutja per una causa que ha considerat una distracció respecte a altres assumptes, entre els quals ha esmentat el cas 'Ghali'. "Soc un cacauet errant", ha dit.

En aquest procediment hi ha més d'una trentena d'encausats, si bé Villarejo és el principal acusat. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ell una pena de presó de 109 anys, multes que superarien els 950.000 euros --a les quals caldria sumar les indemnitzacions de les que respondria solidàriament juntament amb les altres persones que resultessin condemnades--, així com inhabilitacions per exercir càrrec i ocupació pública i per al sufragi passiu. Al banc dels acusats també s'asseuen el soci de Villarejo, Rafael Redondo, i la seva dona, així com el comissari García Castaño, que s'enfronten a penes de 102, 86 i 87 anys de presó, respectivament.

Tres judicis en un

En 'Iron' consta la pena més elevada. Anticorrupció reclama 57 anys de presó i una multa de més de 700.000 euros per a l'en altre temps comissari per l'encàrrec d'un despatx d'advocats d'espiar un bufet de la competència. En 'Land', on s'ha investigat l'encàrrec de tasques d'espionatge per la disputa entorn de l'herència del fundador de la urbanització de luxe 'La Finca', el Ministeri Públic sol·licita 38 anys i 10 mesos de presó i una multa de 252.000 euros per a Villarejo.

Quant a 'Pintor', que versa sobre l'encàrrec que haurien fet al comissari jubilat uns empresaris per extorsionar un exsoci i l'advocat d'aquest últim, l'exjutge Francisco Javier de Urquía, Fiscalía demana 14 anys de presó per a Villarejo. Es tracta del primer judici a Villarejo per 'Tándem' però no és la seva primera vista oral. Ja es va enfrontar a un tribunal el mes de gener passat pels delictes d'injúries i denúncia falsa de què el culpava l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència Félix Sanz Roldán i pels quals s'arriscava a ser sentenciat a dos anys de presó. En aquesta ocasió, el Jutjat Penal Número 8 de Madrid va decidir absoldre'l. Per davant té encara un llarg recorregut judicial a causa de l'univers 'Tàndem', algunes de les peces del qual avancen ja cap a la fase de judici oral després d'haver conclòs anys d'instrucció.