El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, ha convocat als ciutadans revolucionaris a combatre les protestes que s'han produït arreu de l'illa contra el règim. "L'ordre de combat està donada, al carrer els revolucionaris", ha proclamat.

Centenars de ciutadans revolucionaris, després de la crida de Díaz-Canel, han sortit als carrers i s'han produït diversos enfrontaments entre manifestants dissidents al règim i manifestants favorables a Díaz-Canel. Els cubans que han seguit la convocatòria del president socialista s'han enfrontat al crit de "pim, pam, fuera, abajo la gusanera" als ciutadans que s'han aixecat contra el règim.

"Que surtin als carrers on sigui que es produeixin aquestes provocacions, des d'ara i durant tots aquests dies", ha exclamat Díaz-Canel des de la televisió cubana. I ha assegurat que està disposat a defensar la revolució "al preu que sigui necessari".

Enfrontaments als carrers

També s'ha pronunciat sobre el malestar que hi ha per la greu crisi que travessa el país i ha assenyalat als Estats Units: "Hi ha gent confosa, hi ha revolucionaris inclòs confosos, hi ha persones que van venir a manifestar la seva insatisfacció que tenen amb la situació que estan vivint, però també hi ha un grup de gent contra revolucionària, mercenària, pagada pel govern dels Estats Units, pagada directament a través d'agències del govern nord-americà per armar aquest tipus de manifestació"

Els enfrontaments i els aldarulls no han trigat a produir-se en diversos punts del territori, baralles i saquejos d'establiments alimentaris. En el Parc de la Fraternitat, davant del Capitolio, és on hi ha hagut el xoc més gran entre partidaris i detractors del règim. Hi havia una forta presència de les forces militars i policials que han fet diverses detencions de manifestants dissidents.

L'internet tallat

Diversos ministres, entre ells els d'Energia, van comparèixer junt amb Díaz-Canel, i van respondre a diverses preguntes de mitjans de comunicació. La primera pregunta va anar dirigida al tall de l'internet i la llum que els cubans pateixen des de dissabte i que va ser una de les causes que va motivar l'inici de les protestes. 

El president i el ministre d'Energia ha atribuït aquests talls a avaries en les principals centrals termoelèctriques de l'illa i a l'augment de demanda energètica, també va assegurar que s'establirà de nou el subministrament de llum i internet a partir de dimarts.

Els EUA es pronuncia

Els Estats Units d'Amèrica ha assegurat estar "molt preocupat" per la crida al combat que ha fet el president cubà per detenir les protestes contra el règim, quan a la vegada va defensar la "llibertat d'expressió i reunió" dels cubans.

"Estem molt preocupats per les crides al combat en Cuba", ha dit a Twitter la subsecretaria d'Estat interina de l'Oficina d'Assumptes de l'Hemisferi Occidental dels EUA, Julie Chung, que ha remarcat el suport de l'administració estatunidenca al dret dels cubans a manifestar-se.

 

Imatge principal: Miguel Díaz-Canel en la compareixença arran de les protestes contra el règim.