El president del govern d'Aragó, Javier Lambán, ha decidit cancel·lar la reunió programada per demà amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per diferències "formals i de contingut" sobre el projecte dels Jocs d'Hivern 2030 als Pirineus. En un comunicat emès aquest dijous al vespre, Lambán ha argumentat que "encara existeixen diferències importants" amb el seu homòleg català, fet que dificulta que la reunió sigui constructiva. D'aquesta manera, el president aragonès "considera que és millor ajornar-la de cara a no fer cap pas enrere en un projecte que beneficiarà tot el territori del Pirineu", encara que no ha anunciat una nova data. En aquest sentit, la nota conclou que Lambán "continuarà treballant amb el seu homòleg català perquè es pugui produir aquesta reunió de manera satisfactòria com més aviat millor". El president de la Generalitat ha acusat el cap de l'executiu de l'Aragó d'"irresponsable" per haver suspès "unilateralment", i el dia abans, la reunió.

Reunió ajornada

Després de diversos dies d'estira-i-arronsa, el president aragonès ha decidit finalment anul·lar en l'últim moment la reunió que hi havia programada amb el seu homòleg català per demà a les 10:30 h a Balaguer. Fonts del Govern de la Generalitat han confirmat a ElNacional.cat que Lambán ha comunicat a Aragonès aquesta tarda que finalment no hi assistirà: "Es tractava de la primera trobada entre els dos presidents amb diversos temes sobre la taula derivats del veïnatge entre els territoris, com ara els serveis compartits, els fons Next Generation, temes relacionats amb el sector industrial i el sector agroalimentari, així com la pandèmia i la sortida sanitària, social i econòmica d'aquesta. També estava previst parlar dels Jocs Olímpics d'Hivern", explica la nota. D'altra banda, les fonts asseguren que "el president Aragonès mantindrà la resta d’agenda prevista a la comarca de la Noguera, així com l’atenció a mitjans a Castelló de Farfanya".

Protagonisme

Les tensions entre els dos executius han arribat a un punt àlgid aquesta setmana. El Govern ha hagut de sortir aquest dimarts a advertir de nou que la candidatura pels Jocs del 2030 "s'impulsa i es lidera" des de Catalunya. Ho ha fet en resposta a les declaracions públiques del president d'Aragó, que ha reiterat que no hi haurà Jocs d'Hivern al Pirineu si Aragó i Catalunya no impulsen un projecte en condicions d'igualtat. Lambán va rebre aquesta setmana el suport del president del COE, Alejandro Blanco, que va emprar termes similars. El passat mes de setembre va ser el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui va situar els dos territoris "en peu d'igualtat" per a l'organització d'aquest esdeveniment. Davant aquest clima de tensió, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, no ha volgut singularitzar la polèmica sobre els Jocs com a motiu de la reunió i l'ha emmarcada en les entrevistes que el president de la Generalitat ha mantingut amb els responsables dels executius de Balears, València i Andorra.