L'ombra del judici segueix planant sobre Laura Borràs. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va informar la setmana passada que tancava la seva investigació contra la presidenta del Parlament de Catalunya i tres persones més pel cas dels contractes fraccionats, quan Borràs era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Davant d'aquesta situació, els partits de l'oposició ja s'han mostrat partidaris de què Laura Borràs perdi la seva condició de diputada (i, per tant, la presidència de la cambra catalana) en el moment en què comenci el seu judici, una mesura que s'inclou en el reglament del Parlament.

Avui mateix, Laura Borràs ha aprofitat una entrevista de TV3 per a reiterar la seva innocència: "Clarament i diàfana: No he afavorit cap amic ni ningú amb diners públic. He fet la meva feina, l'he fet ben feta". A més, la presidenta del Parlament ha demanat a l'independentisme que no col·laborin amb la "feina bruta" de la "persecució judicial" de l'Estat espanyol. "Si critiquem que els jutges facin de polítics, espero que els polítics no facin de jutge", ha remarcat, demanant també unitat al moviment sobiranista. Però el PSC ha respost a aquesta demanda de la presidenta per a manifestar el seu pronòstic: que Laura Borràs perdrà la presidència del Parlament perquè "l'independentisme està trencat".

 

Unitat independentista trencada

"La unitat independentista porta més temps trencat que unit", ha avisat avui mateix la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, que ha recordat que aquesta desavinença entre Junts, Esquerra Republicana i la CUP ja va propiciar-se quan els cupaires no van donar suport als pressupostos del govern. A més, Romero ha lamentat que Laura Borràs apel·li a la unitat "per un tema personal que l'afecta". "La presidenta només pensa en la seva situació", ha lamentat, i s'ha preguntat quin serà el posicionament dels republicans.

En aquest sentit, ha recordat també que el reglament de la cambra catalana és clar: l'article 25.4 avisa que "en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata". "El reglament s'ha de complir", ha advertit Romero.

En contra de la consulta dels Jocs d'Hivern

La portaveu dels socialistes també s'ha referit als Jocs d'Hivern per reafirmar la negativa del seu partit a realitzar una consulta popular sobre si s'ha de presentar una candidatura per l'any 2030. "Som contraris a la consulta. Governar és decidir, i el govern ha de ser valent i ambiciós, presentant la candidatura si li sembla convenient", ha avisat. En aquesta línia, també ha afirmat que el PSC votarà 'no' a la reforma de la llei de consultes populars. I també s'ha dirigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per instar-lo a reunir-se amb el president de l'Aragó i tractar la qüestió de la candidatura conjunta, tot i que va ser Javier Lambán qui va cancel·lar una reunió que havien de celebrar a finals de gener. "Els dos han de tenir interès per parlar, per fer una candidatura potent. Jo crec que la intel·ligència dels dos presidents farà que la reunió tingui lloc", ha previst.