Poca gent pot deixar de pensar en el procés català i de mencionar-lo en qualsevol ocasió. Avui ha estat el torn del president canari, Fernando Clavijo, que ha volgut avisar el Govern que els referèndums, com el Brèxit, "no solucionen els problemes" perquè "les consultes les carrega el diable" i són "un error".

En un esmorzar d'Europa Press, Clavijo ha deixat anar que si s'esgoten les vies de negociació, l'Estat "s'ha de defensar" i, emparant-se en el seu nacionalisme moderat, ha aconsellat a l'independentisme que ho deixin córrer perquè, a parer seu, "es pot ser nacionalista", però també constitucionalista.

Pel president canari, però, el referèndum català no és el problema, ho són tots. Un dels motius que ha exposat és que, en un país, la decisió de ruptura "s'ha de prendre amb tots", a més que d'aquesta manera "renuncies a poder prendre decisions", ja que els ciutadans trien els seus governadors perquè decideixin però, si ho fan malament, "te'n vas al carrer".

La cosa, però, no ha acabat aquí. Clavijo també ha recordat al Govern que l'Estat pot aplicar l'article 155 de la Constitució, que permet suspendre l'autonomia d'una comunitat. Ara bé. El president canari s'ha mostrat optimista i ha posat sobre la taula que, a parer seu, les negociacions i el diàleg entre Catalunya i Espanya "no estan esgotats".