El president de la Comunitat de Regants del canal Segarra-Garrigues ha compartit un crit d'alerta aquest diumenge respecte de la situació que està provocant la sequera. Després que s'hagi decidit tancar el subministrament d'aigua a través d'aquesta infraestructura des del dissabte fins aquest dimarts, Josep Maria Jové he advertit que uns 3.000 pagesos de la zona de Lleida se'n podrien veure afectats. La mesura podria afectar unes 5.000 hectàrees, i molts regants s'han vist obligats a assumir costos de 8.000 euros per hectàrea, per la qual cosa preveu que molts professionals del camp es vegin obligats a abandonar l'ofici.

És per això que Jové s'ha dirigit directament al Govern i a la resta d'administracions per exigir que assumeixin aquests costos del risc i indemnitzin les pèrdues de la temporada. "Ja que nosaltres hem fet els deures, l'administració s'ha d'encarregar dels costos que hem tingut nosaltres per arreglar, i ha d'indemnitzar els pagesos afectats en les pèrdues que tindran per no tenir collites", ha dit en una entrevista a Rac 1. "I veurem si això es repercuteix en danys posteriors per poder produir d'aquí en endavant". Així doncs, el president de la Comunitat de Regants també preveu que l'impacte de la sequera als camps podria afectar la pròxima temporada, i ja augura "possibles pèrdues en anys posteriors".

Pel que fa a les collites previstes, Josep Maria Jové s'ha mostrat pessimista, afirmant que molts regants donen "tota la collita de la temporada per perduda", i dubta sobre si els arbres podran resistir fins a l'any vinent. "És tan poca l'aigua que tenim que no podem garantir cap collita. I veurem si, amb sort, es poden salvar els arbres per a pròximes collites".

Un tancament "excepcional"

La Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues va decidir tancar el subministrament d'aigua des d'aquest dissabte fins al dimarts 2 de maig a causa de la situació excepcional de sequera. A partir de llavors, subministraran només l'aigua "estrictament necessària per salvar els conreus llenyosos". La mesura té com a objectiu garantir que es pot arribar al final de campanya "amb la quantitat d'aigua mínima garantida per la subsistència dels arbres". Així, a partir de dimarts, s'obriran els hidrants sota petició de cada regant i també aquell dia s'informarà del volum màxim mensual que correspon a cadascun, en funció de les recomanacions de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Precisament dimarts passat la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell va decidir tancar el reg davant la manca de pluges. L'endemà, la Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE) va declarar l'estat d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la zona de la conca del Segre. La presidenta de l'organisme va assenyalar que la situació del sistema Rialb-Oliana és "molt pitjor" que la de la resta de conques.