El president del Bundestag i exministre de Finances d'Alemanya, Wolfgang Schäuble, ha demanat a Espanya desecalar en el conflicte amb Catalunya i ha manifestat la seva "plena confiança" en la justícia del seu país, en les mans de la qual hi ha la petició d'extradició del president de la Generalitat Carles Puigdemont.

"La decisió sobre Puigdemont sembla tot menys trivial. Ara està en mans de la Justícia, en la qual tinc plena confiança", ha afirmat Schäuble, membre destacat de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) que lidera la cancellera, Angela Merkel.

Davant les demandes que Puigdemont, processat a Espanya per rebel·lió i malversació de fons públics i empresonat a Alemanya des de diumenge, sigui alliberat, ha assenyalat que el seu país ha de seguir les regles de les ordres europees de detenció.

Schäuble ha advocat per calmar el conflicte català i ha destacat la necessitat d'abordar la globalització de tal manera que les persones "no se sentin perdudes en ella". "Per això als espanyols els convindria resoldre el problema de tal manera que els catalans puguin viure amb això", ha afegit.

Puigdemont es troba a la presó de Neumünster, al nord d'Alemanya, des que diumenge passat va ser detingut per la policia germànica poc després de creuar la frontera danesa, en aplicació de l'euroordre emesa per la Justícia espanyola.

L'advocat alemany que ha contractat el president, Wolfgang Schomburg, ha demanat a través dels mitjans al Govern de Merkel que faci ús de la possibilitat que li ofereix la llei de no autoritzar una eventual extradició del polític català. Schomburg confia que la justícia rebutjarà l'euroordre i, si no ho fa, espera que en última instància actuï l'Executiu.

Després de l'ingrés a la presó de Puigdemont, el Govern de Merkel, per boca del seu portaveu, Steffen Seibert, ha mantingut el suport al govern espanyol al manifestar que el conflicte català és un assumpte intern d'Espanya que ha de resoldre's conforme a la seva Constitució i les seves lleis.