El president d'Aragó, Javier Lambán, ha denunciat aquest diumenge que el castellà està sent "injustament i il·legalment maltractat i postergat" per la Generalitat de Catalunya i ha assenyalat que aquesta situació "absolutament inacceptable" ha de ser corregida per l'Estat "més d'hora que tard". Aquestes declaracions contrasten amb les del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha dit que hi ha un "acord total" amb el PSOE per no tocar el model català.

En declaracions als periodistes a la localitat madrilenya d'Aranjuez, on participa al Comitè Federal del PSOE, Lambán ha incidit que tots els responsables polítics del país han d'intentar "per tots els mitjans" que Catalunya surti de l'"esperpent" i torni com més aviat millor a la normalitat. "I quan parlo de normalitat no em refereixo només a la normalitat política, sinó també a la normalitat cultural i molt especialment a la normalitat educativa", ha defensat.

Per a això, Lambán ha subratllat que l'Estat ha de "tornar a Catalunya, de la qual fa molt de temps que se'n va anar", si es vol realment que "a mitjà i llarg termini no sigui un problema definitivament irresoluble". Segons ha precisat, restablir l'Estat a Catalunya és que l'Estat exerceixi les seves competències com les exerceix en el conjunt del país i que en aquesta comunitat autònoma també es compleixi la llei.

Ha recordat la sentència del Tribunal Constitucional que estableix que el castellà és una llengua vehicular, igual que el català, així com la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que assenyala que almenys el 25% de l'ensenyament a les escoles catalanes s'ha d'impartir en castellà.