El president d'Andalusia, Juanma Moreno (PP), ha demanat aquest dijous al president espanyol, Pedro Sánchez, que "activi" una taula de diàleg bilateral per tractar "tots els assumptes pendents". Ha insistit que especialment espera abordar "el més candent", que serà el proper repartiment de fons europeus.

Moreno, que s'ha reunit amb Sánchez a la Moncloa, ha dit que el president espanyol li ha traslladat que està "obert" a posar en marxa aquesta taula, que al seu entendre recull l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia. La trobada de Sánchez amb el president andalús s'ha celebrat abans de la que té previst mantenir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, abans de les vacances.

Finançament autonòmic

Moreno ha urgit també el president espanyol a posar en marxa la reforma del model de finançament autonòmic i li ha demanat un fons compensatori pels 10.835 milions d'euros que entén que es deu a la comunitat des del 2009. El president andalús ha reconegut en roda de premsa que Sánchez no li ha traslladat cap compromís en aquest sentit, però sí que s'estudiaran "fórmules" i es debatrà l'assumpte en el Consell de Política Fiscal i Financera.

El cap de l'Executiu andalús també ha demanat que es tingui en compte el criteri de població en el repartiment dels fons europeus, que suposaria 4.380 milions per a la comunitat, cosa que veu com "una oportunitat per acabar amb la bretxa històrica d'Andalusia amb altres comunitats".

Juanma Moreno Pedro Sánchez EFEEl president andalús, Juanma Moreno, i el president espanyol, Pedro Sánchez, reunits a la Moncloa | EFE

Els indults

Moreno s'ha desmarcat de les crítiques a Felip VI que va llançar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, si signa els indults als presos polítics. El president andalús ha defensat que entre tots "han d'evitar violentar la imatge i la figura del rei".

Preguntat per la posició de Díaz Ayuso, Moreno ha destacat que al PP hi ha opinions diverses perquè és un partit "plural" i que ell no està per "valorar ni per corregir" declaracions i, tot seguit, ha afegit: "Que el rei sancioni i signi les lleis no el converteix en autor de les lleis".

El president andalús ha expressat el seu rebuig als indults als condemnats en el procés, després que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, els ha defensat si contribueixen al fet que la situació política es "normalitzi", tot i matisar després que la patronal no en té una opinió "taxativa".

"Si demà em diguessin els independentistes que amb els indults s'acaba per sempre tot el moviment d'inestabilitat, de confrontació, d'esbroncada, de l'independentisme, caldria pensar-s'ho", ha dit Moreno, però ha afegit que "sabem positivament" que l'indult "no és útil". "L'objectiu que persegueix el president no es podrà aconseguir", ha pronosticat Moreno, després de recordar que els presos no es penedeixen.