Frases grandiloqüents, dures critiques a populistes i independentistes i poques propostes concretes. Això, sí, tot embolicat dels colors de la bandera francesa per recordar, com si es tractés d'una espècie d'aval, la seva etapa política a França. D'aquesta manera ha presentat Manuel Valls la seva candidatura a l'ajuntament de Barcelona.

En l'acte de presentació del seu projecte polític per la capital catalana, que ha tingut lloc aquest dijous al Palau de Congressos de Barcelona, Valls s'ha mostrat convençut que aconseguirà ser el proper alcalde i s'ha autoerigit com a garant del canvi d'una ciutat que veu "degradada". "Seré el pròxim alcalde de Barcelona. Tinc la capacitat i l'energia necessària per portar el canvi".

El candidat, al que dona suport Ciutadans, ha estat molt crític amb l'independentisme, a qui l'acusa de "perjudicar" la ciutat, i del "populisme" d'Ada Colau, a qui li retreu d'haver portat "la mediocritat i la irrellevància". Segons Valls, hi ha una "campanya estratègica" d'independentisme i populisme que posa "en risc" la ciutat. Per això, ha demanat el vot de tots els unionistes, siguin del partit que siguin. 

Manuel Valls Sergi Alcazar 10

L'exprimer ministre francès ha presentat una ciutat "que va cap al precipici" i, per fer-hi front, ha defensat una idea de Barcelona com a "capital catalana, espanyola i europea", "sense banderes" i "ambiciosa".

En aquest sentit, ha defensat que si aconsegueix l'alcaldia promourà que vinguin "exposicions universals", que tingui "bones universitats" i que sigui "una ciutat que tothom vulgui visitar"; obviant així que la capital catalana ja acull esdeveniments mundials com el Mobile, que les seves universitats estan dins els rànquings del món i que és un dels principals pols turístics. 

Ara bé, tot i ser l'acte de presentació de campanya, Valls no ha presentat cap proposta concreta, més enllà de defensar que el transport públic ha de ser una prioritat, que s'ha de lluitar contra la inseguretat o que s'ha de potenciar la cultura. No ha fet cap referència a com ho aconseguirà.

Això sí, ha assegurat que si és alcalde posarà més llums a la ciutat per Nadal i ha tingut unes paraules crítiques per l'"estrany" pessebre de la plaça Sant Jaume. "No volem una Barcelona provinciana, empantanegada i adormida. La volem presumida tot l’any. Volem més llum per Nadal i que això faci goig", ha dit en aquest punt. 

Manuel Valls Inici campanya - Sergi Alcazar

El que sí que ha rebel·lat Valls són els colors de la campanya, els de la bandera francesa -blanc, blau i vermell-, i el logo, que és una 'V', de "valentia, voluntat, visió, virtut, victòria i Valls", segons ha indicat ell mateix.

Entre els assistents hi havia la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, el tertulià i membre de Societat Civil Catalana Fernando Carrera, l'opinador Joaquim Coll o l'exmembre d'Unió Democràtica Eva Parera. Tots ells han pronunciat unes paraules a l'inici de l'acte, que ha comptat amb una banda sonora ben variada: des de Joan Manuel Serrat a Rosalía, passant per Estopa i alguna peça de rock català.