Unidas Podemos ha registrat aquest divendres una proposició no de llei al Congrés que planteja una reforma fiscal "integral" amb impostos a les grans elèctriques i les grans fortunes. Segons la formació, l'objectiu d'aquests canvis és "evitar paradisos fiscals interiors com el cas de Madrid". Més concretament, Podemos planteja substituir l'impost de patrimoni per un nou impost sobre les grans fortunes no bonificable per les comunitats autònomes. La proposta també inclou un increment del tipus impositius de les empreses elèctriques amb un volum de facturació superior als 10.000 milions d'euros. El grup parlamentari considera que la reforma fiscal s'ha "posposat durant anys" i creu que és "necessària" per transformar el model productiu de l'Estat, encara que ha decidit presentar-la al Congrés i no al Consell de Ministres com a membre del govern.

Reforma fiscal

La necessitat d'una 'reforma fiscal integral' ha estat una de les consignes històriques d'Unidas Podemos. Per al grup, l'equador de la legislatura i les projeccions de "creixement accelerat" per aquest any i el vinent suposen una "oportunitat" per fer un "gir de 180 graus" al sistema impositiu estatal i "acompanyar l'impuls dels fons europeus" amb una fiscalitat capaç de repartir els recursos de manera "justa i eficient". Per això vol substituir l'impost sobre el patrimoni per un nou sobre les grans fortunes no bonificable per les comunitats autònomes i evitar els "paradisos fiscals interiors com el cas de Madrid", a més d'un increment en el tipus impositiu de les empreses elèctriques, el volum de facturació de les quals sigui superior a 10 mil milions euros.

Reducció de l'IVA

A banda d'aquestes dues noves taxes plantejades, la proposició no de llei planteja la reducció de l'IVA dels productes d'higiene femenina, a més de les perruqueries i dels productes veterinaris al tipus màxim reduït. De la mateixa manera, el grup parlamentari advoca per "reorganitzar els beneficis fiscals, acostar la tarifa de la base imposable de l'estalvi en l'IRPF a la tarifa de la base imposable general o crear nous trams per a rendes superiors als 120.000 euros". Unidas Podemos destaca que "tota la proposta contempla com a element central la progressivitat" que recull la Constitució que, a parer seu, "vela perquè a major capacitat econòmica, major sigui el percentatge de renda o riquesa a aportar a la resta de la societat". Per a Unidas Podemos, la reforma fiscal "és fonamental per a redistribuir de manera justa la riquesa generada, reduint així les desigualtats socials que a més llastren el creixement econòmic".