La ràdio alemanya Bayern2, de Baviera, ha dedicat un monogràfic a Catalunya, i ha indicat que Espanya té el temor de perdre el que considera el seu motor econòmic. La radio detalla la maniobra que està intentant el govern de Pedro Sánchez per acabar frenant l'independentisme i esquivar aquest risc.

"Madrid no vol deixar anar la regió que està densament poblada al voltant de Barcelona, i ara està negociant un nou estatus dins de l'Estat espanyol amb representants del govern autonòmic català", assegura, tot i que almenys a la meitat del Govern ningú vol ni sentir parlar d'aquests hipotètics contactes.

Segons la ràdio alemanya, Catalunya es conformaria amb aquest pacte amb "més reconeixement cultural i polític, i amb estar més ben situada en el finançament intern espanyol". "Després de tot, Catalunya és el motor d'Espanya, i una part molt dinàmica i moderna del país", afegeix, per la qual cosa apunta que se li hauria de concedir.

Bayern2 admet que Catalunya és una mica més gran que Bèlgica, però que per ara no ha aconseguit tenir una influència directa a la UE, "a diferència d'Estats molt més petits com Letonia, Eslovenia o Malta". Al seu entendre, això és causa de malestar en molts catalans que treballen per fer la República catalana.

L'emissora, que ha titulat el reportatge com La regió amb la seva pròpia història, precisa que els independentistes no només aspiren a tenir més influència a Brussel·les, sinó també a trobar "escenaris com els que tenien a l'Edat Mitjana". "En aquella època els comtes catalans eren governants importants al Mediterrani, i mantenien relacions comercials amb el Nord d'Àfrica, amb el rei de França i amb el Sacre Imperi Romanogermànic", recorda.