La preocupació per la independència de Catalunya ha pujat el doble respecte l'última enquesta de fa tan sols un mes, segons l'informe fet públic aquest dimarts pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Així doncs, la preocupació per aquest tema ha passat a ser el principal problema pel 10.5% dels enquestats, quasi cinc punts més que l'últim informe.

La preocupació per la falta d'acords i per la inestabilitat política ha pujat 12 punts en un mes, ja que de ser citat com a principal problema per un 1% de les persones entrevistades al setembre, ha passat a ser citat com a tal per un 13%.

A més, l'estudi de la institució que presideix José Félix Tezanos s'ha fet entre el 21 de setembre i el 13 d'octubre, just abans que es conegués la sentència del Tribunal Suprem pel judici del procés, i per tant, dels disturbis que es van produir en diferents ciutats catalanes, especialment a Barcelona.

En el context d'aquests dies, un 56,9% dels enquestats considera que l'atur és el principal problema que hi ha a Espanya, una xifra tres punts per sota de la que va aparèixer en el baròmetre de la primera quinzena de setembre. Baixa també la consideració com a primer problema del país de la classe política, d'un 45,3% al 37,8%, encara que segueix sent la segona preocupació dels ciutadans.

També es redueix la percepció com a problema de la corrupció: del 25,1% que el citava al setembre al 21,1% que ho menciona a l'octubre. Es manté com a quarta preocupació. Entre tots dos, els problemes econòmics, els més urgents del país per al 29,1% dels entrevistats, un increment considerable si es té en compte que en l'estudi anterior del CIS el seu percentatge va ser del 25,3%.