Amb la monarquia més en crisi que mai i el patriarca del clan Borbó marxant a l’exili, la premsa espanyola d’avui no decep en el seu exercici d’apoteosi monàrquica amb un vassallatge de genuflexió que es dedica a fer la gara-gara a un personatge que si fuig no és per prestar un darrer servei a Espanya, sinó més aviat perquè la presumpció d’haver mantingut pràctiques corruptes al llarg de la seva vida es fa cada dia més gran. Tant és així que la dreta mediàtica se centra en el suposat sacrifici del rei emèrit i evita parlar de les causes que l’obliguen a prendre la decisió de marxar a l’exili.

abc

El diari més monàrquic de tots i de tota la vida és l’ABC, que avui no decep en la seva línia editorial amb un títol que justifica la marxa del borbó pare: "Joan Carles I deixa Espanya per no perjudicar el regnat del seu fill". Ja ho veuen, Joan Carles, abnegat fins a l’últim moment, encara està disposat a fer sacrificis. El subtítol ja és una glorificació de la maniobra de Joan Carles: "Amb el seu prestigi deteriorat per la seva conducta, el Rei posa rumb a un retir voluntari a l’estranger després de mesos de pressions governamentals". Ja ho veuen, resulta que l’hereu de Franco té prestigi, deteriorat, això sí. A més, marxa, però voluntàriament i pressionat pel govern espanyol. Fent cas de la cèlebre consigna "no volem solucions, volem culpables", l’ABC ja els ha trobat en les figures de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Per si hi ha cap dubte del posicionament d’aquest diari, a portada es destaca l’editorial: "La corona es manté".

larazon

Al seu torn, La Razón, diari que sempre ha jugat un paper meritori en la cursa de veure qui és més llepa amb la monarquia, engloba tota la informació amb el paraigua "El final més difícil per a un rei" -històricament n’hi ha hagut de molt més difícils, que n’hi ha que han perdut el cap, però vaja- i el títol principal és "La segona abdicació". El títol de l’editorial tampoc genera cap dubte de la filiació d’aquest mitjà: "L’últim servei del rei Joan Carles a Espanya".

elmundo

Mentre l'ABC i La Razón publiquen fotos del monarca que aparentment busquen generar una sensació de llàstima pel futur de l’emèrit, El Mundo opta per una portada sense fotografia, la més lletjota del dia, perquè han volgut publicar la carteta que el borbó pare ha adreçat al borbó fill. El títol, amb tipografia gegantina digna de les grans ocasions, és lacònic: "Joan Carles marxa d’Espanya",  i en subtítols es destaca que "Joan Carles I afirma que és el millor servei als espanyols i 'a tu com a Rei'”, i Felip VI li agraeix el gest. L’editorial, igual que els precedents: "Un gest dolorós en defensa de la corona". En cap d’aquests tres diaris apareix cap referència als tripijocs i corrupteles que han obligat Joan Carles a fugir del país del qual va ser rei, un oblit molt curiós.

elpais

El País, en canvi, sí que posa distància, no només pel títol: "Joan Carles I abandona Espanya", sinó també per l’avanttítol: "La casa del rei davant el cas dels comptes suïssos". Almenys aquests són prou honestos per no amagar les causes de la marxa. L’editorial també es diferencia dels dels altres diaris madrilenys: "La necessària distància amb el cap de l’Estat".

elpuntavui

ara

lavanguardia

elperiodico

Mentrestant, a Catalunya, la lectura dels fets és força diferent. El més bel·licós és El Punt Avui, amb un "Fugida reial", tot assenyalant que "Els casos de corrupció obliguen el rei emèrit a marxar d’Espanya". Pel que fa a la resta, l’Ara titula "Joan Carles I abandona Espanya"; La Vanguardia apunta que "Joan Carles I comunica al Rei que abandona Espanya" i El Periódico afirma que "Joan Carles I deixa Espanya". En tot cas, tots quatre diaris assenyalen clarament que la causa de la fugida és la corrupció. Quina diferència amb les reverències que li fan a Madrid!

 

Imatge principal: Jaume II de Mallorca rep l'homenatge d'un vassall / Wikimèdia