El diari suís Der Bund, de Berna, ha assegurat que "els catalans es mouen", i que no és cert que estiguin interessats només a escalar el conflicte amb Madrid. Sota el títol de "Catalunya fa una oferta", el rotatiu analitza la proposta de Jordi Turull com a president de la Generalitat i apunta que Carles Puigdemont tindrà "un nou paper" com a ambaixador de la causa catalana davant de la Unió Europea.

Segons Der Bund, "l'acord entre JxCAT i ERC sobre el nou president, que no està a la presó ni a l'exili a Brussel·les, pot ser un senyal positiu de Barcelona a Madrid, i una mostra de la voluntat de parlar. Tot i que l'advocat Jordi Turull és igualment catalanista, és un dels perfils més enraonats", assenyala.

El diari apunta que Carles Puigdemont pot estar satisfet amb l'elecció de Turull, i recorda que era un estret col·laborador seu. Al seu entendre, Puigdemont "tindrà un nou paper: ambaixador de la causa catalana a l'àrea de la UE". Apunta però que Madrid es resistirà a això, perquè veu el conflicte català "com un afer estrictament espanyol", i ha prohibit tota mediació internacional. El rotatiu dubta en aquest sentit que el govern espanyol faci cap acostament, i recorda que demà el jutge Pablo Llarena podria enviar a presó el mateix president investit. "L'electorat del PP i Cs recompensa la intransigència", lamenta.