El fenomen Ayuso ha arribat als diaris d'arreu del món. La premsa internacional sap que aquests comicis poden provocar un terratrèmol al tauler polític espanyol i, per això, avui, les eleccions madrilenyes ocupen pàgines a la majoria de mitjans europeus.

Bona part dels rotatius destaquen la victòria aclaparadora del Partit Popular, que expliquen a través del lideratge i personalisme d'Isabel Díaz Ayuso. "D'inspiració trumpista", "espectacular" o "una reina d'altres temps" són algunes de les definicions que periodistes d'arreu del món han utilitzat per definir la guanyadora dels comicis d'aquest dimarts, un fet que evidencia que la presidenta ha arribat i ha revolucionat la política espanyola.

Els mitjans internacionals fan una lectura de les eleccions en clau nacional i destaquen que ara al govern espanyol de Pedro Sánchez li han fet escac. L'ascens de la dreta i la dimissió de Pablo Iglesias pels resultats, diuen, afebleixen un govern central que ja no comptava amb amplis suports.

EuropaPress / presidenta comunidad madrid candidata reeleccion isabel diaz ayuso acto

Imatge: Isabel Díaz Ayuso després de ser reelegida / Europa Press

Què diu la premsa?

El diari The Times titlla d'"aclaparadora i impressionant" la victòria de la popular, que consideren que impulsa la dreta espanyola cap a un canvi de paradigma de la política nacional. Per aquest mitjà, els resultats madrilenys "han humiliat el PSOE i fan trontollar el seu govern". En aquesta mateixa línia, el Der Spiegel parla d'unes eleccions que "posen molta pressió al president Pedro Sánchez" i que posen en evidència que la ciutadania ha posat més en valor una gestió de la pandèmia poc restrictiva i basada en els interessos econòmics.

Per la seva banda, el The Guardian recorda d'on ve Madrid per arribar fins aquí. El diari mostra incredulitat en explicar que els comicis es van produir per evitar una moció de censura a una altra regió espanyola molt menor i lamenta que la campanya hagi estat "amarga i totalment polaritzada". Tot i això, admet que la victòria d'Ayuso és més que evident,  i que ressalta que li caldrà el suport de la ultradreta per aconseguir ser investida.

Le MondeLe Figaro afirmen que els comicis han servit per "despertar i consolidar la dreta espanyola", fins ara en crisi. "Això ha fet augmentar la pressió sobre l'executiu i les polítiques de Sánchez, que ha gestionat la pandèmia de la manera oposada que ho ha fet Ayuso", indiquen.

La BBC també parla d'unes eleccions que han estat un examen per saber com ha valorat la ciutadania la gestió de la Covid al país. A més, destaca que els comicis han evidenciat que la societat espanyola està "profundament dividida en discursos molt oposats", un fet que tindrà repercussions en el futur més immediat d'Espanya.

Imatge principal: Diaris d'arreu del món en un quiosc / Pixabay