El diari Helsingin Sanomat, el més important de Finlàndia, ha publicat un reportatge sobre el deteriorament de la llibertat d'expressió a Espanya, la vigília que demà dijous hi comenci un viatge oficial el president Carles Puigdemont.

Segons Helsingin Sanomat, "la llibertat d'expressió i els límits han estat el tema de discussió a Espanya en els últims temps, moltes vegades". Recorda en aquest sentit la condemna al raper Valtònyc, la censura a Madrid de l'exposició sobre els presos polítics a Arco, el processament de la tuitaire Cassandra i també el fet que diversos polítics "estan en presó preventiva".

El diari subratlla que l'organització de drets humans Amnistia Internacional ha criticat Espanya en el seu informe anual, entre altres coses, perquè s'ha processat gent per les seves opinions a Internet, "de forma no gaire clara". 

Afegeix que el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg ha reconegut que la llibertat d'expressió sí que empara la crema de fotos del rei d'Espanya i que, per tant, va obligar l'Estat espanyol a abonar els 2.700 euros de multa i els 9.000 euros en despeses d'honoraris que van haver de pagar Enric Stern i Jaume Roura condemnats per injúries a la Corona el 2007, quan van cremar a Girona fotos de la monarquia durant la visita del rei emèrit Joan Carles I i la reina Sofia.

La informació inclou vídeos de Valtònyc i de l'exposició censurada a Madrid.