"La farsa de Puigdemont: independència per Catalunya en un any". Sota aquest títol, i acompanyat d'una fotografia de la Coronela i del president del Govern, l'ABC titlla la manifestació de la Diada de "multitudinària", però hi posa un toc d'alerta: Puigdemont "planteja un referèndum i eleccions constituents el 2017".

Més contundent és a la seva versió digital, on titula amb "Puigdemont trenca la neutralitat institucional i s'uneix a la marxa soberanista" i, aquí sí, no s'oblida de destacar i subratllar que "la descentralització de les manifestacions en cinc ciutats dissimula una menor participació que en les quatre edicions anteriors".

Afluència clarament inferior

Tots els mitjans estatals posen especial èmfasi en la possible menor afluència de gent que va assistir a les diferents concentracions. El País s'agafa al títol "el secessionisme accelera el seu pla en una Diada menys concorreguda" i continua al subtítol: "Puigdemont plantejarà aquest mes al Govern [espanyol] un referèndum per Catalunya després d'una manifestació massiva, però clarament inferior a la de l'any passat".

A la seva versió digital, el rotatiu recorda que "en els últims dies, el pla de Puigdemont ha passat d'estar tocat de mort pels dubtes de la CUP a continuar mantenint-lo, a salvar-se".

Diada desinflada

Com la resta, La Razón destaca en gran que "Puigdemont demana un referèndum pactat en una Diada que es desinfla" i avisa que el president del Govern "adverteix que continuarà el bloqueig polític a Espanya si no es deixa votar als catalans". Sobre Ada Colau, aquest mitjà posa de manifest que "es col·loca a la fila VIP però evita posar juntament amb els soberansites".

Més contundents són a la seva versió digital, on -directament- titulen "Puigdemont prepara les urnes" i posa de rellevància que el president "insisteix" a l'Estat a fer un referèndum pactat, tot i que "no hi confia". El rotatiu assegura que el més "significatiu" no van ser els "centenars de milers de catalans als carrers (varis menys que el 2015), sinó "la inèdita presència d'un president de la Generalitat al capdavant de la reivindicació independentista".

Selfie

El Mundo ha anat un pas més enllà i ha titllat les concentracions independentistes de "selfie". Per aquest rotatiu, Puigdemont "es va donar un bany de multituds en una jornada en què va dominar l'espectacle sobre la política". Com el diari de Paco Marhuenda, també destaca que Colau "va estar a tots els actes però va evitar fotografiar-se entre estelades en l'edició amb menys públic des del 2011".

A la seva edició digital, el mitjà titula, directament, "Ada Colau, ambigua i omnipresent a la Diada" i, en un article d'opinió, encara hi afegeixen un punt més: "la retòrica nacionalista es troba en la necessitat d'articular de tant en tant alguna controvèrsia per aconseguir conferir a la Diada una certa versemblança i un hàlit de vida".

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha carregat aquest matí contra el titular del rotatiu en qüestió posant de manifest que "el que ahir vam viure no va ser una selfie sinó una foto panoràmica, un immens retrat fet dels somriures de centenars de milers de persones".

...