La proximitat del 21-D es nota i els diaris de Madrid d'aquest diumenge van carregats de temes relacionats amb Catalunya. Entrevistes, enquestes, reportatges... Tot és bo per sumar al debat que aquesta última setmana ha pujat considerablement de to.

Entre les grans peces destacades d'avui, hi ha titulars que fa un temps enrere haurien semblat de sentit comú i que no sorprendran a qualsevol que visqui de prop la realitat catalana. Més que el seu contingut, allò nou és que apareguin enmig d'unes pàgines que fa mesos que venen un relat totalment contrari.

Per una banda, tenim l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero a El Mundo defensant en una entrevista que els independentistes "no són colpistes" ―una obvietat per a molts, però poc sentida últimament― i anima a l'actual president, Pedro Sánchez, a continuar amb el diàleg. 

elmundo.750

A la portada de La Razón, encara que en un lloc menys destacat, també s'hi ha fet un forat una frase del secretari general del PSC, Miquel Iceta, contradient una de les grans construccions de l'unionisme: "L'independentisme a Catalunya no ha estat violent".

Tot i això, el mitjà prioritza que, un any després del 21-D, l"operació desinflamar" de Sánchez a Catalunya ha fracassat i ja augura l'estratègia del PP per robar-li la cadira a través de la "via andalusa", una majoria de dretes i pactes amb la ultradreta.

larazon.750

L'ABC també col·labora en el pressing Sánchez i dona suport a la tesi d'un fracàs estrepitós de Sánchez a Catalunya. Una imatge dels presidents espanyol i català sobre una gran senyera que sembla un mur acompanya una aferrissada defensa de l'aplicació del 155.

"Vuit de cada deu espanyols rebutgen la política de Sánchez amb Catalunya", destaquen, segons dades d'una enquesta pròpia. Concreten que la majoria dels enquestats demanen que se suspengui l'autonomia catalana i més d'un 67% volen eleccions anticipades.

abc.750

El País també posa la mirada al 21-D i destaca la crida dels presos i d'ERC a evitar la violència el proper divendres durant les protestes en contra del Consell de Ministres. A més, el rotatiu encara veu possibilitats en un govern socialista amb més suport a la pràctica "del que deixen entreveure els discursos de l'oposició".

elpais.750