La presa de possessió de Maria Chivite com a nova presidenta de Navarra ha estat un fet que des d’una certa manera d’entendre Espanya s’ha pres de la pitjor de les maneres possibles, com una traïció als fonaments patriòtics. Amb una esbiaixada manera d’entendre la política, la substitució d’una presidenta de Geroa Bai –la sortint Uxue Barkos– per una del PSOE, ha significat per l’espanyolisme gairebé un casus belli que pot arribar a justificar ves a saber què, tot plegat perquè els socialistes navarresos no s’han sotmès a la pressió de les autodenominades forces constitucionalistes de pactar amb ells la presidència de la Comunitat Foral.

I és que Navarra fa tants dies que és a l’ull de l’huracà espanyolista que fins i tot ha servit perquè alguns descobreixin que en aquest territori, i també a la seva cambra de representació, s’hi parla basc, i això cou, i molt, perquè des d’una visió que nega cap lligam cultural, social o lingüístic amb Euskadi això és interpretat simplement com una invasió d’un territori veí.

abc

De fet, el llenguatge emprat és tan perillós que gairebé es pot titllar de guerracivilista, i n’hi ha prou amb mirar la portada del diari ABC, que no s’està de titular a tota portada, "Navarra, el PSOE consuma la seva traïció al constitucionalisme". Fets els comptes, el constitucionalisme ja és avui minoritari no només a Catalunya, al País Basc i també a Navarra, sinó que també al global de l’estat espanyol. I si els que reparteixen carnets de constitucionalista es queden sols, potser caldria reconsiderar la validesa d’una Constitució que la majoria dels espanyols –sempre seguint la tesi de l’ABC que n’exclou el PSOE– ja no consideren com a seva.

elmundo

El Mundo tampoc no es queda curt i abona la trama de la invasió basca amb el titular "Chivite acontenta el nacionalisme basc amb consellers radicals", tot plegat per la presència al govern navarrès de membres de Geroa Bai –no oblidem, els que formaven el govern sortint– i Podemos, i tot plegat gràcies a l’abstenció de Bildu, que és una mica com la de Valls a Barcelona.

elpais

El País en canvi, opta per suavitzar la situació limitant-se a destacar la presència del ministre Ábalos en la presa de possessió.

larazon

La sorpresa del dia la dona La Razón, que ignora la qüestió navarresa en la seva portada, amb titulars destacats com "Sánchez suprimirà el Ducat de Franco i 30 títols nobiliaris més" i "La guerra comercial enfonsa l’Ibex al seu mínim anual".

elpuntavui

ARA 2284581604 64690953 1000x1345

lavanguardia

elperiodico

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, els principals titulars són els següents: El Punt Avui, "Frenada a la construcció d’apartaments al Pirineu"; Ara, "Trump paga anuncis a Facebook sobre una ‘invasió’ d’immigrants"; La Vanguardia, "Trump agreuja la tensió amb la Xina acusant-la de manipular el iuan" i El Periódico, "La costa catalana esquiva la topada amb els manters".