La maniobra política de Ciutadans per erigir-se, de facto, en principal partit de l’oposició -Albert Rivera apunta, els mitjans disparen- ha estat comprada de forma tant evident per la premsa editada a Madrid que l’afer de la tesi de Pedro Sánchez acapara totes les portades, fent allò tan castellà de sostenella y no enmendalla i furgar més en la presumpta ferida oberta a Sánchez.

Obre foc l’ABC, que ja es va col·locar al front de l’embat ahir assegurant que la tesi del president del Govern espanyol era un plagi. Aquest divendres ho deixen ben clar. L’editorial es titula ABC se reafirma i, excepcionalment es destaca en portada, però el titular gran és encara més explícit: Sánchez volcó en la tesis textos escritos con un miembro del Tribunal, afegint en lletra més petita que el cum laude va ser obtingut gràcies a un “tribunal de amiguetes".

L’exèrcit de Pancho Villa

Al seu torn, El Mundo s’esforça en no perdre pistonada obrint portada amb Un tribunal de afines y novatos otorgó a Sánchez su ‘cum laude’, investigant en les irregularitats de les persones que van examinar la tesi de Pedro Sánchez. Vaja, tant ABC i El Mundo ens venen a dir que el tribunal era gairebé l’exèrcit de Pancho Villa, absolutament incapacitat per jutjar un text doctoral, ni el de Sánchez ni el de ningú.  

Per la seva banda, La Razón assenyala que Sánchez maniobra para no comparecer por la tesis i també apunta que El tribunal que le otorgó un ‘cum laude’ estaba compuesto por ‘novatos’ y afines.

Tot plegat, la tesi general és que a banda que Sánchez copiés o no la seva tesi doctoral, el tribunal era del tot incompetent. A la Universitat Camilo José Cela, el centre privat on va estudiar Sánchez, diuen que no hi ha cap irregularitat però tenint en compte que Cela i Juan Carlos ja eren amics en vida del primer, marquès d’Iria Flavia per obra i gràcia del segon, caldrà veure si les respectives universitats també estan agermanades.

El País al rescat

En aquesta ocasió, a El País no li queda més remei que sortir al rescat del president socialista tot assegurant que La presión fuerza a Sánchez a difundir su tesis doctoral, afegint que el mandatari espanyol ha amenaçat amb accions legals contra els mitjans que l’acusen de plagi. Mercromina per a la pupa.

Per cert, de Catalunya, avui, res. Però res, eh!