Porten tants dies dient-ho, que ja gairebé no és notícia, però com que avui és el primer feiner de setembre i això vol dir que a efectes pràctics l’estiu ja s’ha acabat -encara que pels astrònoms encara quedin gairebé tres setmanes-, per si de cas, la premsa editada a Madrid continua bombardejant amb el concepte tardor calenta. Atribuït a l’independentisme esclar, que si fos per l’unionisme entraríem en la tardor més plàcida de la història, encara que discuteixen sobre el llegat de Franco dia sí, dia també i Pablo Casado i Albert Rivera competeixin a diari per veure que té menys mà esquerra que l’altre, en tots els sentits.

Entrant en matèria, La Razón ja utilitza el concepte de la tardor com a avanttítol per introduir el monotema català. Torra avisa: “Abriré las cárceles” si hay condena del Supremo, explicant que les properes setmanes estaran marcades per les mobilitzacions, els aniversaris i el judici contra l’independentisme. Amb tot, el diari de Marhuenda prefereix donar el títol principal a una enquesta electoral que, curiosament, concorda amb els desitjos del diari: empat tècnic entre PSOE i PP i reforç del bipartidisme espanyol.

Per la seva banda, El Mundo avisa Los CDR se preparan para un colapso total de Barcelona de la Diada al 3-O, és a dir, planifica més de vint dies de bloqueig i acampades per, com s’assenyala al text, "secundar ese ‘otoño caliente’ que promueve el secesionismo". Per posar-hi més benzina, apunta que Las Fuerzas de Seguridad temen un otoño cargado de tensión. De tant dir-ho encara ho convertiran en veritat.

La Catalunya ‘sense complexos’ no dóna la cara

La portada de l’ABC, al seu torn, és un despropòsit. En un esforç per blanquejar els escamots unionistes que amb nocturnitat i premeditació recorren Catalunya per intentar silenciar el clam pels presos polítics, el diari treu en portada un grup d’unionistes. Dels set que hi surten només un dona la cara, la resta se l’amaguen. I això que el títol és La Catalunya sin complejos. Si aquesta és la imatge més nítida que poden oferir a la llum del dia, ja es poden imaginar que fan a les tres de la matinada amb ganivets, atemorint la població i amb el suport d’una opinió publicada que intenta frenar que els Mossos d’Esquadra facin la seva feina.

Finalment, El País ofereix una lectura particular a partir de les paraules d’Iceta aquest cap de setmana. El primer secretari del PSC va assegurar que segons el clima del carrer el resultat del judici contra l’independentisme seria un o altre. Al seu torn Albiol va témer que el PSOE volgués afinar la fiscalia. Ras i curt, tots dos van admetre implícitament que la justícia no és tan independent com ens han volgut fer pensar. Però ara el diari de PRISA el que explica és que qui intenta mediatitzar la independència judicial és... ho han encertat, el sobiranisme: ERC supedita su apoyo a Sánchez a que ‘oriente’ a la fiscalia sobre los presos. Aquest diari entrevista el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que hi diu algunes obvietats, com que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat són òrgans polititzats a les ordres del Govern espanyol. Res que no sapiguèssim ja, però serveix per fer veure que els únics que volen condicionar políticament la justícia siguin els independentistes. Comença el curs.