Pot ser pura coincidència, però el cessament fulminant ahir a mitja tarda de la portaveu del Partit Popular, la ‘destroyer’ Cayetana Álvarez de Toledo, va ser una notícia magnífica per tapar el que s’havia comunicat tot just a l’hora de la migdiada, quan des de la Casa Reial s’informava del que feia quinze dies que s’ocultava, que Joan Carles havia començat el seu exili als Emirats Àrabs Units, país on ha passat tots aquests dies des de la seva marxa el passat 3 d’agost.

Sempre ha planat la sospita d’una certa connivència entre el Partit Popular i la família Borbó i una repassada a les portades madrilenyes d’avui fan creure que el cap de Cayetana ha estat el passi de la mort per decidir les portades d’aquest dimarts, on la notícia del cessament de la ja exportaveu guanya per golejada a les darreres informacions de la Zarzuela. Fet exprés o no, el cert és que l’aventura als emirats de Joan Carles passa desapercebuda. Li agradi o no, Álvarez de Toledo ha fet un darrer servei a la monarquia. El seu sacrifici no ha estat en va. Cayetana 4 – Joan Carles 0 als diaris madrilenys. I atenció, resultat completament invers als diaris catalans: Cayetana 0 – Joan Carles 4. I això que Cayetana és més catalana que Joan Carles, que va ser escollida diputada al Congrés per Barcelona.

abc

La mida sí importa i a l’’ABC’ ho tenen molt clar i per això, després de dies fent llepades a la monarquia de vergonya aliena, el dia que es troba al Wally coronat la portada és per al PP: ‘Casado fulmina Cayetana per qüestionar la seva autoritat’, mentre que l’excursió de Joan Carles queda relegada al sobreàtic: ‘El rei confirma que és als Emirats Àrabs quinze dies després de la seva sortida d’Espanya’.

elmundo

La mateixa tònica manté ‘El Mundo’, que destaca que ‘Casado fulmina Álvarez de Toledo per remodelar el PP’ i relega a columna la informació monàrquica: ‘Emirats Àrabs: l’oasi estiuenc del Rei Emèrit des del dia 3’.

larazon

A ‘La Razón’, tres quarts del mateix, amb ‘Casado cesa Álvarez de Toledo per ser només “portaveu de si mateixa” a tota portada i als baixos, ‘El Rei Emèrit és a Emirats des del dia 3’.

elpais

Més ambivalent és ‘El País’, que intenta equilibrar les dues notícies, encara que la de Cayetana és més gran: ‘Casado destitueix Álvarez de Toledo per desafiar la seva autoritat’. Al costat, ‘Joan Carles I es troba als Emirats Àrabs des de la seva sortida d’Espanya’.

ara

elperiodico

elpunt avui.750

lavanguardia

A Catalunya, en canvi, la percepció de les notícies és just a l’inrevés i la notícia principal és la de la ubicació del patriarca dels Borbons, mentre que el cessament de la portaveu del PP queda relegada en les notícies secundàries: ‘Joan Carles I es refugia als Emirats Àrabs’ i ‘Casado cessa Álvarez de Toledo com a portaveu del PP al Congrés’ a l’Ara; ‘El refugi àrab de Joan Carles I’ i ‘Casado releva Álvarez de Toledo per una dirigent menys radical’ a ‘El Periódico’; ‘L’emèrit, a Abu Dhabi’ i ‘Casado cedeix i fulmina Cayetana Álvarez de Toledo’ a El Punt Avui; i ‘La Zarzuela confirma que el rei Joan Carles és als Emirats’ i ‘Casado destitueix Álvarez de Toledo, que marxa donant un cop de porta’ a La Vanguardia.