La revolta madrilenya contra el govern espanyol excita un determinat imaginari nacional espanyol que confia que la capital d’Espanya lideri un canvi polític que es consumarà el dia que Pedro Sánchez faci les maletes i marxi de la Moncloa. N’hi ha que no són capaços de pair que el govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos pacti els pressupostos amb formacions polítiques que haurien de tenir la condició d’empestats i amb els quals no haurien de negociar mai res, i l'ayusada del dia els dona benzina per seguir treballant per soscavar el govern espanyol.

Ara, la possibilitat que es posi fre a la política impositiva madrilenya ha fet esclatar la dreta mediàtica, que tanca files amb la presidenta de la comunitat de Madrid, que s’està convertint en la líder més efectiva de la dreta espanyola i amenaça fins i tot de fer ombra al president del Partit Popular, Pablo Casado.

abc

Així, un tomb pel quiosc de paper ens porta a fixar-nos en la portada de l’ABC, amb una portada més castissa que la calle de Alcalá, com diu el cèlebre xotis Madrid. Foto conjunta de José Luís Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, i Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la comunitat, sota el títol Desafiament a Sánchez: “Abaixarem encara més els impostos”. La portada es complementa amb una declaració de cada polític: El president del govern necessita buscar enemics i els ha trobat. ERC ha estat l’espantaocells (Almeida) i La nostra política fiscal ha funcionat i ens ha convertit en la primera economia d’Espanya (Ayuso).

elmundo

Al seu torn, El Mundo’ apunta com a notícia principal que El PP descarta la renovació del CGPJ “en els propers mesos", però també dedica un espai a la revolta madrilenya amb una entrevista a la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, per cert, un valor a l’alça en un Ciutadans en plena demolició: “Farem el contrari que Sánchez per seguir sent la locomotora”.

larazon

Atenció a la portada de La Razón, que avui ofereix una entrevista al general Miguel Ángel Vilarroya, el JEMAD que ens feia passar vergonya quan participava en les rodes de premsa del coronavirus, tot assegurant que Qui digui que cal gastar menys en Defensa no toca de peus a terra, però el titular que més interessa és un que posarà molt nerviós a Casado: El lideratge nacional d’Ayuso desestabilitza Génova, tot afegint que Denuncien una operació per frenar-la com a presidenta regional.

elpais

Finalment, ‘El País’ obre amb una entrevista al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, on afirma que “Sense la sentència del ‘procés’ no revisaríem la sedició’, però també hi ha tema madrileny, però des d’un altre punt de vista: ‘A la cacera del fals domicili fiscal’, on s’explica que ‘Hisenda i les comunitats persegueixen els contribuents que simulen residir a Madrid per pagar menys impostos’.

lavanguardia

elpuntavui

elperiodico

ara

Per la seva banda, els diaris de Catalunya coincideixen en la fotografia de portada, Messi recordant Maradona, mentre que els titulars principals són els següents: Junts escull Borràs candidata a presidenta el 14-F a La Vanguardia; 14 milions en ajuts a petites indústries a El Punt Avui; Treball cenyeix els ‘riders’ al pla contra la precarietat a El Periódico i JxCat tria Borràs com a presidenciable, a l’Ara.