En la crisi oberta entre el ministeri de l’Interior i la Guàrdia Civil a causa de la destitució fulminant del coronel Diego Pérez de los Cobos dilluns i que ahir va tenir nous episodis, com la revelació que l’informe de la policia militaritzada sobre el 8-M que hauria desencadenat la destitució és un festival de nyaps o la dimissió del número 2 de la Guàrdia Civil, el prejubilat Laurentino Ceña, hi ha diaris que han pres partit clar i no han dubtat acalar-se el tricorni fins a les celles i fer costat a aquest cos policial que, avui més que mai, està en entredit.

La mística que envolta aquest cos que té com a sobrenom benemèrita —que significa "digna d’honor"— deixa petjada en les portades de la dreta mediàtica, que tanquen files amb aquesta policia malgrat que té pàgines negres com la seva participació a la Segona Guerra Mundial braç a braç amb els nazis o les repetides denúncies per tortura confirmades per l'ONU i té entre els seus noms més coneguts el colpista Tejero. També va tenir un paper destacat a Catalunya durant el referèndum de l’1 d’Octubre del 2017, tant per la violència policial exercida com per l’elaboració d’informes fantasiosos sobre la celebració de la votació.

larazon

Tot això no té la més mínima importància per a La Razón, que avui publica la seva capçalera amb un fons negre de dol i no en el blau habitual. És el primer que es calça el tricorni amb foto de Marlaska compungit i el titular "Crisi a la Guàrdia Civil: 'L’honor no es compra'", i amb peça adjunta sobre l’informe amb el títol 'El 8-M no s'hauria hagut de celebrar'.

abc

ABC, que no esmenta l’informe sobre el 8-M, prefereix seguir furgant en una suposada maniobra del govern espanyol per assetjar la Guàrdia Civil, tot assegurant que "Marlaska va utilitzar tres superiors del coronel per pressionar-lo".

elmundo

I completa aquest trident —o tricorni— mediàtic El Mundo, que assegura que "La Guàrdia Civil sospita que el govern espanyol li oculta dades del 8-M", i afegeix que "La purga de Marlaska desferma la crisi més gran a la institució des de Roldán". Que potser va ser pitjor l'afer de Roldán que el "todos al suelo" del colpista Tejero?

elpais

En canvi, El País dona la volta a l’explicació de tot plegat i titula: "L’informe de la Guàrdia Civil sobre el 8-M està farcit d’errors" i insisteix que ‘El text, que inculpa el delegat del Govern de Madrid, omet dades importants i dates clau’. Vaja com amb els informes sobre l'1-O, encara que el diari no ho recordi.

elpuntavui

el periodico

ara

lavanguardia

A Catalunya, només El Punt Avui’ lliga la gestió de Pérez de los Cobos amb el seu paper al capdavant de la violència policial l’1-O, titulant "En pròpia pell" i afegint que "El govern espanyol tasta ara la persecució de Pérez de los Cobos". Els altres tres diaris prefereixen titulars sense tanta càrrega interpretativa: "La crisi entre Interior i la Guàrdia Civil s’engrandeix amb una dimissió" a El Periódico; "El govern espanyol xoca amb la Guàrdia Civil i la justícia" a l’Ara i "La gestió de l’informe de la Guàrdia Civil obre una crisi a Interior" a La Vanguardia.