Les dues notícies més importants d’aquest dimecres per als diaris editats a Madrid són l’endemà de l’incendi de la catedral de Notre-Dame de París i els moviments entorn els debats electorals -a la premsa catalana s’hi suma el passi a semifinals de Champions del FC Barcelona-. La qüestió és que la manera d’encarar els dos fets, incendi i debat, semblen partir de la mateixa reflexió, no volem solucions, volem culpables, perquè la interpretació que se’n fa és precisament aquesta, no com solucionar els problemes segons arribin, sinó identificar i atacar els presumptes causants de tot plegat.

La Razón és qui ho veu tot molt més clar, amb un títol que assenyala el culpable de l’incendi de la catedral, Notre Dame: abandonament d’Estat, és a dir, la culpa de tot és l’estat laic francès que hauria descuidat les seves obligacions amb el patrimoni religiós. Entre línies no costa gaire interpretar que això també pot passar a Espanya... a no ser que hi hagi un govern compromès amb la religió. La catòlica, s’entén. Sobre el segon tema, la tònica és la mateixa, perquè tot i que el títol és Atresmedia farà un debat a quatre sense Vox a instància de la Junta Electoral, al subtítol s’hi explica tot el que cal explicar: Els nacionalistes i independentistes van recórrer per a que no hi anés Abascal. Passat per la traductora: L’antiespanya veta la presència de Vox amb l’aval d’una JEC que ara s’ha passat a l’indret fosc.

la razon

Al seu torn, El Mundo, que dona la seva imatge a l’incendi catedralici, dedica el seu titular principal a l’afer del debat, però identificant un altre culpable: La Junta desbarata el debat que volia Sánchez amb Vox, és a dir, considera que el causant de tot no és que la JEC hagi considerat irregular el debat, sinó que apunta que tot plegat era, en el fons, una maniobra maldestre del PSOE per extremar el debat amb la presència de l’ultra Santiago Abascal.

Elmundo

Al seu torn, ABC titula Macron promet una Notre Dame “més bella” en només cinc anys i aprofita per espanyolitzar la qüestió donant veu al “arquitecte responsable de la catedral de Burgos" que afegeix aigua al vi afirmant que “els treballs de restauració podrien durar dues dècades”. Només li cal afegir un què sabran aquests francesos...

abc

Pel que fa El País, es repeteix la intenció de Macron de reconstruir la catedral en cinc anys i s’informa que TVE disputa a Atresmedia el debat després de ser exclòs Vox.

elpais

Pel que fa als diaris catalans, els titulars més destacats són: El Periódico: Vox, fora del ring; El Punt Avui, L’endemà; La Vanguardia, La JEC frena la inclusió de Vox al debat televisiu; i Ara, Units per Notre-Dame.

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

ara

Tot plegat, la catedral ha cremat per culpa del laïcisme i el debat ha fracassat és per culpa de la JEC. Tenim els culpables... i les solucions?