La destitució fulminant del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos per part del ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha convertit el responsable de la violència policial de l’1 d’Octubre en protagonista de les portades d’aquest dimarts, amb un nexe en comú, la lectura unidireccional de la dreta mediàtica que no ha dubtat en convertir en heroi aquest comandament de la policia militaritzada conegut a Catalunya per haver estat el responsable de la repressió de la ciutadania que va voler participar en el referèndum de l’1-O del 2017.

‘Prietas las filas’, la tuna mediàtica madrilenya no ha dubtat a donar una imatge de Pérez de los Cobos com a heroi represaliat per una antiespanya en un discurs guerracivilista que cada dia recorda més aquell contuberni que fa anys era judeo-masònic-marxista i ara és social-comunista-bolivarià-separatista-colpista.

abc

ABC no dubta a posar tota la carn a la graella, amb portada monotemàtica i un titular que arriba fins al punt de qüestionar la legitimitat del govern espanyol: ‘Marlaska atempta contra la independència judicial’. Rere un fotomuntatge presidit per un ministre de l’Interior en plena manifestació del 8-M, el subtítol ho deixa encara més clar: ‘Purga al cap de la Guàrdia Civil a Madrid per negar-se a pasar-li l’informe de la Policia judicial sobre l’actuació del delegat del Govern del 8-M’. En definitiva, el diari monàrquic justifica que un policia amagui informació. El policia en qüestió, a més, està sotmès al règim militar, i això no és un detall menor.

larazon

La Razón comença a disparar ja a l’avanttítol amb un ‘Marlaska fulmina a Pérez de los Cobos per negar-li informació confidencial’ i assegura que en aquest informe ocultat ja hi ha ‘indicis "contundents" per imputar Illa i Simón’. En dos subtítols s’aclareix la versió dels fets segons aquest diari: ‘El ministre d’Interior va demanar al coronel informació sobre la investigació de la marxa feminista’ i ‘El cap de la Guàrdia Civil va esgrimir la "rigorosa reserva" a la que està obligada la Policia Judicial’.

elmundo

I tampoc no es queda enrere El Mundo, amb un ‘Marlaska saboteja la investigació judicial sobre la marxa del 8-M’ i un editorial que manté el to: ‘Interior desafia la Justícia i pren represàlies’.

elpais

Davant aquestes versions laudatòries de Pérez de los Cobos, el qual ja va ser també heroïficat per l’espanyolisme com a repressor de l’independentisme, El País prefereix la versió oficial dels fets -que per oficial no té perquè ser mentida-, i titula ‘Interior cessa Pérez de los Cobos per falta de confiança’.

elpuntavui

ara

En paral·lel, els diaris catalans posen el focus en el paper del coronel de la Guàrdia Civil en la celebració de l’1-O. Així, El Punt Avui titula ‘De los Cobos, destituït’, per assenyalar a continuació que ‘Marlaska retira la seva confiança a qui va ser el cap del dispositiu de l’1-O’, mentre que l’Ara reserva un petit espai de la seva portada a una anàlisi signada per Ernesto Ekaizer sota el títol ‘Ascens i caiguda de Pérez de los Cobos de l’1-O al 8-M’.

elpriodico

lavanguardia

Finalment, El Periódico titula ‘Interior fulmina al coronel que investigava el virus i el 8-M’ i La Vanguardia opta per ‘Pérez de los Cobos cau per un informe de la Covid i el 8-M’.