El pitjor que pot passar en una crisi política és que els mitjans tractin amb paternalisme l’opinió pública i que, quan encara el més calent és a l’aigüera, pretenguin girar full i donar l’episodi per tancat. En el cas que ens ocupa, que no és cap altre que l’escandalosa fugida de Joan Carles I amb la complicitat del govern espanyol i de Felip VI, que és qui ha maniobrat des de l’opacitat per aconseguir salvar el tron, aquest dimecres almenys dos diaris s’esforcen a donar per tancada la crisi. Com el policia que crida “circulin, aquí no hi ha res per veure” als badocs davant l’escena del crim, hi ha mitjans que ens volen fer creure que aquí no ha passat res. I tal dia farà un any.

abc

L’ABC avui publica la portada que sempre ha volgut fer, encara que sigui en una situació imprevista. "Amb el rei", titula el diari més monàrquic dels que es fan i es desfan, però la foto no és la del fugat, sinó del que s’ha quedat. El borbó fill omple una portada que es complementa amb un extracte de l’editorial, de títol homònim, en què es ressalta que “els errors particulars de Joan Carles I” no poden esdevenir la “coartada del populisme d’extrema esquerra i de l’independentisme per buscar un canvi de règim”, i es destaca que la Corona és una “barrera [valladar en versió original] en defensa de la unitat d’Espanya”. Minyons, torneu a casa que tot això s'ha acabat.

larazon

La Razón intenta no perdre pistonada en aquestes apologies de la monarquia i ofereix la seva pròpia versió del mateix discurs: "La Zarzuela canvia de cicle: 'Han estat mesos molt durs'". A La Razón ja donen per tancat el capítol, i per això asseguren que "La Casa del Rei confia a obrir una etapa després de la sortida de l’emèrit. Seran a Palma des de divendres però prescindiran de vacances privades com a gest per la crisi humanitària". Ep!, que diu que no faran "vacances privades", tot un detall. S’entén que sí que faran vacances públiques, potser per passar el disgust.

elpais

Per sort, no tots els diaris mantenen el mateix to i El País, encara que no sembla prou conscient del que fa, assenyala el principal responsable de tot plegat: "Felip VI i el seu pare van segellar la sortida després de reunir-se entre ells". El subtítol afegeix que "El govern espanyol va estar al cas però la decisió final va ser del Rei". Això es podria haver titulat "Felip VI, còmplice de la fugida de son pare", però hauria estat excessiu per a El País.

elmundo

Al seu torn, El Mundo fa un exercici d’equilibri per parlar bé de Pedro Sánchez però sense que es noti gaire: "Sánchez defensa Felip VI però consent que l’ataqui Iglesias". A més, també apunta que tota l’operació de Joan Carles es va decidir en "un búnquer a la Moncloa per negociar amb la Casa del Rei".

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

ara

Pel que fa a Catalunya, aquests són els titulars principals: "Sánchez es compromet en defensa de la Corona" a El Periódico; "Tanca files" a El Punt Avui; "Sánchez defensa la Casa del Rei i demana estabilitat institucional" a La Vanguardia i "Pedro Sánchez es nega a donar explicacions" a l’Ara.