Avui dilluns és l’últim dia que l’extemporània llei electoral vigent permet la publicació d’enquestes, però en lloc de trobar-nos un tsunami de sondejos -molts diaris van preferir publicar-los diumenge, per allò que la gent té més temps per llegir- el protagonista de les portades, especialment les editades a Madrid, és un tennista. Vaja, ‘EL’ tennista.  

El manacorí Rafa Nadal va guanyar ahir el Màsters 1000 de Roma, el seu primer títol de la temporada davant Novak Jokovic, i amb això n’hi ha hagut prou per a que tres dels quatre diaris editats a Madrid l’hagin triat com a protagonista de la jornada. ¿Es tracta d’una decisió justificada amb la importància del fet o un recurs creatiu per no haver de parlar de les eleccions quan just queda una setmana per anar a votar i les enquestes vaticinen que el PSOE guanyarà les europees i les autonòmiques?

És molt simptomàtic que aquests tres de quatre diaris madrilenys siguin els que conformen aquest imaginari de ‘centre-dreta’ que es rifa els lectors votants de Partit Popular, Ciutadans i Vox, però el fet és que abans de donar més dades sobre les eleccions, tots tres prefereixen passar la pilota a Rafa Nadal que, per si no s'han adonat, representa una determinada manera d'entendre Espanya.

abc

L’ABC ho té clar, portada monotemàtica dedicada al tennista, amb un Nadal sempre torna i avall que fa baixada. La foto, una nova i absurda imatge del tennista fent veure que mossega el trofeu per comprovar que no sigui de pega. Eleccions? A pàgines interiors.

la razon

La Razón tampoc s’està de donar protagonisme a Nadal, amb un Torna el millor Nadal, mentre que els titulars polítics són Batalla ajustada entre blocs i Els líders independentistes hauran d’acatar amb un ‘sí’ la Constitució al Congrés.

el mundo

Per la seva banda, El Mundo insisteix en la gesta del mallorquí amb Rafa torna un altre cop i ofereix també una entrevista al candidat del PSOE a les europees, Josep Borrell: “Cal fer pedagogia a Europa contra les mentides del secessionisme”.

el pais

Finalment, El País és l’únic diari que relega el tennista a pàgines interiors i prefereix titular L’esquerra desbancaria de la Comunitat de Madrid al PP.

elperiodico

lavanguardia

ara

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, els titulars són els següents: El Periódico, Maragall flaqueja i Colau avança; La Vanguardia, Resurrecció de Nadal i Barcelona i Madrid es juguen les alcaldies en la recta final; Ara, Colau i Maragall es disputen l’alcaldia per pocs vots a l’Eixample i El Punt Avui, Dies d’excepció al Congrés i al Senat pels presos polítics.