L’exultant exhibició de banderes de dimarts a les portades dels diaris dona pas aquest dimecres a la crua realitat. El coronavirus s’ha sortit de mare a Madrid i ni la cimera Sánchez-Ayuso ho pot amagar. La segona onada és una realitat de fa dies i ha arribat el dia que ja es veu que no serveix de res intentar dissimular. Madrid, quilòmetre zero, trencaonades de les Espanyes, és ara el nucli més perillós de l’expansió de la pandèmia i, per sort, des de Madrid sembla que finalment se n’han adonat.

elpais

Així, el diari El País obre portada amb un titular prou evident i clar: "Les autoritats demanen als madrilenys no sortir de casa", que més enllà del consell directe als madrilenys avala el missatge del president Torra d’aconsellar no viatjar a la capital espanyola. Encara n’hi haurà que critiquin el cap del Govern, però a la llum dels esdeveniments ja es veu que va fer una petició força assenyada.

elmundo

Per la seva banda, El Mundo apunta que "Sanitat registra 241 morts, la xifra més alta de la segona onada", però en una fotonotícia adjunta no pot amagar que el pitjor es viu a la capital espanyola: "Les UCIs de Madrid, a un pas del col·lapse".

abc

Pel que fa a l’ABC, el titular és fins i tot tremendista, "Preparats per al pitjor", tot apuntant que "Illa busca ara als científics i Madrid ampliarà els barris confinats". Si el món s’acaba, el final comença per Madrid.

larazon

Finalment, La Razón titula "Espanya enfila el retrocés a una Fase 1 flexible i amb els col·legis oberts", però afegeix al subtítol un exercici d’equilibrisme sorprenent: "Les comunitats esperen que Madrid faci avui el primer pas cap a mesures més restrictives". És una mica allò de "Madrid y provincias" actualitzat a l’Estat autonòmic i amb un punt de perversitat, ja que vol dir que els territoris que no són Madrid esperen que Díaz Ayuso els marqui el camí a seguir, que vist com va la cosa no sembla que sigui un bon exemple a seguir.

lavanguardia

elpunt avui.750

elperiodico

ara

Quant als diaris editats a Catalunya, aquests són els principals titulars: "Catalunya decideix vetar les reunions de més de 6 persones per la Covid-19" a La Vanguardia; "Quarantena de 10 dies" a El Punt Avui; "Colau vol eliminar el 25% de viatges en cotxe" a El Periódico i "Quarantena de 10 dies i grups de sis persones" a l’Ara.