Tradicionalment, les eleccions presidencials als Estats Units se celebren cada quatre anys, però sempre el primer dimarts després del primer dilluns de novembre, una fórmula que facilita el calendari de previsions i gràcies a la qual tothom sap amb antelació de quin mal hem de morir. I avui és, efectivament, el primer dimarts després del primer dilluns de novembre, i com que les eleccions presidencials afecten tot el món, tots els diaris editats a Madrid i a Barcelona —i probablement, gairebé tots arreu del planeta— porten el mateix tema de portada, el duel entre el candidat a la reelecció, el republicà Donald Trump, i l’aspirant demòcrata, Joe Biden.

Ara bé, triar el mateix tema no vol dir, per sort, enfocar-lo de la mateixa manera. Altrament no caldria més d’un diari per donar-nos per informats. En la variació hi ha el gust i l’exercici d’avui dels casablancòlegs és veure cap a on carrega cada diari, encara que sigui de forma subtil.

EL PAIS 3 novembr

El País enceta aquest repàs al quiosc amb un titular que es decanta  pel candidat demòcrata: Biden arriba al dia de la votació com a clar favorit davant Trump, per afegir, això sí, que Els demòcrates no es refien de l’avantatge als sondejos després de la sorpresa de 2016.

EL MUNDO 3 novembre

El Mundo, per la seva banda, prefereix incidir en la possibilitat que a algú no li agradin els resultats —ja va passar fa quatre anys— i titula en portada "EUA vota amb temor que la divisió degeneri en violència".

LA RAZON 3 novembre

Pel que fa a La Razón, el titular sobre les eleccions és potser el més pro-Trump: Plebiscit a Trump, i afegeix que Les eleccions més incertes de la història dels EUA es converteixen avui en un referèndum sobre els quatre anys de l’“America first”. Biden parteix com a favorit però ningú descarta una sorpresa com la de 2016.

ABC 3 novembre

Finalment, l’ABC evita posicionar-se i prefereix titular La Casa Blanca, un búnquer contra les protestes. I tot seguit apunta que Trump ordena blindar Washington i reforçar la seva residència per l’amenaça d’avalots si el recompte s’eternitza.

lavanguardia 3 novembre.750

EP 3 novembre

elpuntavui 3 novembnre

ARA 3 novembre

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, els titulars també intenten no prendre gaire partit: Els EUA acudeixen avui en massa a les urnes amb més por que il·lusió a La Vanguardia; L’hora de la veritat a El Periódico; El món, pendent del duel Trump-Biden a El Punt Avui i Amèrica vota trencada a l’Ara.

 

Imatge principal: Preparatius per a la votació en un col·legi electoral a Maryland / Efe