Entre 50.000 i 300.000 persones van manifestar-se ahir a Barcelona en ocasió de la celebració del 8-M. A Madrid van ser almenys 120.000. El resum de tot plegat en la premsa de dretes espanyoles és unànime: Fracàs sense pal·liatius.

Aviam. Que aquest any la data hagi caigut en diumenge certament ha aigualit la convocatòria de vaga general, ja que moltes de les al·ludides no l’han pogut fer senzillament perquè no els tocava treballar. Les manifestacions han estat multitudinàries, però sembla clar que aquest tipus de convocatòries tenen més repercussió en dies feiners. El mateix passa, en un altre ordre de coses, amb Sant Jordi i ningú creu que es tracti d’un fracàs que quan s’escau en diumenge hi hagi menys assistència.

La premsa de dretes madrilenya però, no ho veu així. S’agafa els números de concurrència per donar un veredicte que, de fet, probablement ja es va deixar escrit divendres abans de començar el cap de setmana. Si diumenge ja carregaven contra el feminisme en plena celebració del Dia de la Dona, aquest dilluns refermen el discurs amb titulars que semblen donar per fet que si alguna cosa s’aconsegueix en matèria d’igualtat és malgrat el feminisme i no gràcies a ell.

abc

Per l’ABC, el més destacable d’ahir són els desencontres entre els socis del govern espanyol i el rebuig a Ciutadans a la manifestació pels seus acords implícits amb Vox: ‘La pugna PSOE-Podemos y l’”expulsió” de Cs entelen el 8-M’. Els subtítols afegeixen mala maror: ‘Membres de Ciutadans, obligats a abandonar la marxa de Madrid entre esbroncades i empentes’ i ‘Calvo i Montero exhibeixen la divisió al govern espanyol i acudeixen separades i rere pancartes diferents’.

larazon

Al seu torn, La Razón reserva el seu principal titular per a una enquesta amb la que conclou que ‘La majoria de les dones rebutja el feminisme radical’, dona un espai a Vox -potser pensen que així donen veu a totes les parts- amb ‘Atac frontal d’Abascal, que assegura que amb Sánchez “hi ha més violacions”' i pel que fa a la manifestació del 8-M titula: ‘Contagi de crisi’, tot afirmant que ‘La manifestació evidencia la divisió PSOE-Podemos’.

elmundo.750

Tots a una, El Mundo també incideix en els desacords entre PSOE i Podemos, però almenys accepta que la manifestació va ser multitudinària: ‘La fractura al govern espanyol es trasllada a un altre 8-M concorregut’.

elpais

El País, sempre més moderat, assegura que ‘El feminisme mostra la seva força en el 8-M’ afegint que va haver-hi ‘Multitudinàries marxes en les grans ciutats malgrat l’efecte de la por al virus’.elperiodico

elpuntavui

ara

lavanguardia.750

Pel que fa als diaris catalans, aquest són els titulars del 8-M, de fet d’un Dia de la Dona aparentment molt diferent al de Madrid: ‘Marea violeta’ a El Periódico; ‘Clamor feminista’ a El Punt Avui; ‘Milers de dones clamen al carrer per “una vida digna”’ a l’Ara i ‘El moviment feminista exigeix més canvis’ a La Vanguardia.