La declaració del major dels Mossos Josep Lluís Trapero en la primera jornada del judici contra la cúpula policial catalana centra les portades dels principals diaris d’aquest dimarts, posant especial èmfasi en una estratègia de defensa que es basa a posar el màxim de distància entre la gestió policial i la iniciativa política.

Trapero va defensar ahir que no hi va haver cap relació ni molt menys complicitat entre la primera línia política, impulsora del referèndum i posterior declaració d’independència, i les forces policials, obedients només a l’imperi de la llei.

Davant d'aquesta situació queda la impressió que alguns diaris de Madrid han quedat agafats contrapeu, perquè si bé poden arribar a celebrar que el principal comandament de la policia a Catalunya deixi a l’estacada els polítics, especialment els que són a la garjola, per l’altra els deu saber greu que d’aquesta manera es pugui arribar a desactivar la segona part de la revenja orquestrada pels fronts mediàtic i judicial contra l’independentisme. Els enemics dels meus enemics son els meus amics, es diu sovint, però això no treu que alguns es quedin amb mal regust a la boca.

larazon

elmundo

Així s’entén, per exemple, que el diari La Razón triï com a titular la declaració més llampant del major: "Trapero qualifica de 'barbaritat' la via unilateral de la Generalitat", i que El Mundo aposti per "El major Trapero i 'el tema aquell de la independència'", però la sensació sembla més aviat la d'haver-se quedat amb les ganes de fer més sang contra el major. 

abc

Per a seva banda, l’ABC, a la seva bola, evita tractar el tema en portada i prefereix donar-ne un altre que fa molt per ells: "Calvo s’estrella contra la gramàtica", per explicar que l’acadèmia de la llengua espanyola no s’alinea amb les demandes de feminitzar la Constitució. Òbviament, soscavar el govern espanyol té preferència davant el factor independentista per a aquest diari.

elpais

Al seu torn, El País tracta més en petit la qüestió del judici, però amb un titular en la mateixa tònica: "Trapero es desmarca del procés i titlla de 'barbaritat' la via unilateral".

elperiodico

ara

elpuntavui

lavanguardia.750

Finalment, els diaris editats a Barcelona també porten com a notícies principals l’inici d’aquesta segona part del judici contra el procés: "Trapero es deslliga de la 'barbaritat' de la DUI" a El Periódico; "Trapero defensa els Mossos i es desmarca del procés" a l’Ara; "La fiscalia no afluixa" a El Punt Avui, i "Trapero marca distància davant el tribunal amb l’independentisme" a La Vanguardia.